Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) forklarer hvorfor vi skal følge med Nato til Asia

Leder

Magne Lerø: Hold Norge unna USAs Kina-traume

Påstanden fra Bjørn Arild Gram om at Norge sender en fregatt til Sør-Kinahavet fordi Kina bidrar til trusselen mot Norge ettersom de støtter Russland i krigen i Ukraina, må han lenger ut på landet med.

Publisert Sist oppdatert

Trusler, kriger og katastrofer er alltid gode å ha på hånden for de som vet å utnytte dem. For tiden opplever våpenindustrien en voldsom opptur som følge av krigen i Ukraina. Milliardene sitter løst når noe kan begrunnes med beredskap.

NATO er i ferd med å orientere seg mot Asia. USA presser på for at vi alle skal bidra i deres kamp for å begrense Kinas innflytelse i verden.

Konflikter i Asia

Det ligger en rekke konflikter og ulmer i Sør-Kinahavet. Kina legger ikke skjul på at de vil ha full kontroll på det de definerer som sine nærområder. Når USA og NATO blander seg inn, blir konflikter oppgradert til å handle om USA og Kina.

Det er ingen tvil om at USA anser Kina som en økonomisk trussel. I økende grad definerer de også Kina som en militær trussel. I denne sammenheng vil de ha NATO med på laget.

En norsk fregatt har ingen ting i Indo-Stillehavet å gjøre. Likevel skal vi send en dit. Norge skal delta med en fregatt i en britiskledet hangarskipsgruppe som skal seile i Indo-Stillehavet i 2025.

– Dette er et betydelig norsk bidrag for å ivareta sikkerhet og fri ferdsel til sjøs, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Styrke vår kompetanse

Norge må fortsatt være et lojalt medlem av NATO. Men vi må motarbeide så godt vi kan at NATO skal involvere seg i Asia

Gram mener vi får en unik mulighet til å styrke vår kompetanse på å operere i allierte hangarskipsformasjoner og vise at vi er i stand til å operere sammen med Storbritannia i en region som er viktig for våre nærmeste allierte.

Lille Norge skal få være med å lære, med andre ord. Vi må regne med at Kina blir provosert over at NATO og USA blir mer aktive i de farvannene Kina hevder er en del av deres interesseområde.

I en artikkel i Dagens Næringsliv skriver Gram at krigen i Ukraina viser sammenhengen mellom europeisk sikkerhet og det som skjer i Asia, og at Kinas støtte til Russland angrepskrig i Ukraina truer norsk sikkerhet.

Dette er et søkt argument for at vi skal legge oss på rygg for USA når de ber om et militæret bidrag i kampen mot Kina. Norge har ingen interesse av det.

Kinas støtte til Russlands krig i Ukraina er heller ikke helhjertet. De går stille i dørene.

Kina truer ikke NATO militært. De spionerer og forbereder seg på digital krigføring. Men Kina legger ikke opp til en krig med Europa med konvensjonelle våpen.

For tiden truer heller ikke Russland Norge. Landet er ikke i stand til å forsvare sine egne grenser en gang. Faren for at Russland skulle angripe et NATO-land er nær null i årevis framover. Sjansen blir ikke større om Ukraina gir opp kampen eller går med på en våpenhvile.

Er det noe Putin ikke er lysten på, så er det en krig med NATO. NATO er fullstendig overlegne om det blir en konvensjonell krig. Russland klarer seg bare så vidt mot Ukraina.

Norge er det rikeste landet i NATO om vi baserer oss på antall innbyggere. Når NATO har bestemt at alle land skal bruke 2 prosent på forsvaret, må vi bidra såpass. Ettersom vi er så rike, og har tjent flere tusen milliarder på krigen i Ukraina, er det rimelig at vi bidrar med mer enn 2 prosent.

Partiene er enige om at vi bør øke forsvarsbevilgningene med 600 milliarder. Det er mer drøm enn virkelighet. Det kommer aldri til å skje.

Norge må fortsatt være et lojalt medlem av NATO. Men vi må motarbeide så godt vi kan at NATO skal involvere seg i Asia.

Powered by Labrador CMS