Utenfor TV2 studio med prinsesse Märtha og Durek Verrett forlater Programmet God morgen Norge, tidlig torsdag.

Leder

Magne Lerø: Mediehysteriet forgår – prinsessen består

Kong Harald er klok konge. Verken Marius Borg Høiby eller prinsesse Märtha Louise blir sparket ut av kongefamilien. Monarkiet driver videre.

Publisert Sist oppdatert

I flere uker har mediene klaget sin bitre nød over at de ikke får ta bilder av Märtha Louise og Durek Verrett under vielsen og festen etterpå. Det ser ikke ut til å bli noe stort problem. Det er mye som kan fanges opp via droner og gedigne telelinser.

Å late som om landets fremtidige dronning ikke har en sønn, strider mot kong Haralds verdier. Han er ikke typen om benekter virkeligheten

Det kommer til å være stapp fullt av journalister og fotografer, i Ålesund i dag og i Geiranger i morgen. Dette er så stort at NRK troppet opp på Vigra i går kveld for å filme at brudeparet kom til byen.

TV2 sender en liten bataljon for å dekke begivenheten. Det vil være en Se og Hør-journalist bak hver busk.

Alt som har med kongehuset å gjøre gis topp prioritet. Tirsdag kveld hadde NTB sju meldinger om at Marius Borg Høiby hadde vært inne til avhør hos politiet.

Influenserne

Når det regner på de kongelige, drypper det på influensere. Influenserne Nora Haukeland og Julie Snekkestad har sikret seg en solid dose kongevinklet oppmerksomhet i egenskap av tidligere kjærester med Marius Borg Høiby, som skal ha vært voldelig mot dem. Til og med på NRK dekker de at Snekkestad har vært innen til sitt fjerde politiavhør.

Marius Borg Høiby er jaget vilt. I går kunne mediene fortelle at han har reist til Italia. En VG-journalist kastet seg på første fly.

Nora Haukeland tar nå på Instagram og Snapchat avstand fra heksejakten på sin ekskjæreste: «Han er et menneske jeg alltid vil ha mye kjærlighet for, og ja han trenger hjelp. Det som har skjedd er ikke greit, men at venner selger bilder til pressen er kjipt å se. Får vondt i meg av alt», skriver hun. Det gikk ikke lang tid før mediene refererte hennes følelser for mannen som har oppført seg som en drittsekk mot henne.

De neste dagene får nok Marius Høiby være i fred. Nå skal det handle om prinsessen og sjamanen.

Nektet deltagelse

Noen kommentatorer og eksperter på de kongelige mener det er nærmest er en majestetsforbrytelse at mediene ikke får delta i bryllupet. De argumenterer med at prinsessen tross alt er den fjerde i arverekkefølgen. Hun er fortsatt prinsesse. Det som har skjedd etter at hun ble sammen med Durek Verrett, er at hun ikke lenger skal utføre oppgaver som hører de kongelige til og hun ikke skal utnytte prinsessetittelen kommersielt.

De toneangivende mediene mener hun gjør nettopp det, noen lister opp sju eksempler. Det mest provoserende synes å være at de har solgt bilderettighetene til britiske Hello! Magazine

TV 2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen er god på telling. Han mener prinsessetittelen er brukt nærmere 50 ganger i bryllupsdekningen så langt.

Det er vitterlig en prinsesse som gifter seg – og det er fullt forståelig at mediene betegner henne med hennes rette navn.

350 gjester

Det kommer 350 gjester til bryllupet. Det er ikke foreldrene som spanderer det på dem. Regningen sendes heller ikke til skattebetalerne. Politiet må riktignok stille mannsterkt opp. Men slik det er når drøssevis av kjendiser samles og noen av dem er kongelige.

At Märtha Louise og Durek Verett dekker kostandene til sitt private bryllup ved å selge eksklusive rettigheter, er det ikke noe å si på. Så pass næringsvett har de fleste journalister om de tenker seg om.

Mediene har kjørt reprise på alt de tidligere har kritisert brudeparet for. De kom på kant både med markedsføringsloven og avtalen om ikke å bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng da de lanserte sin egen gin. Etiketten er blitt endret og deres omstridte bryllupssprit «OHD Pink Gin» er tilbake i hyllene på Vinmonopolet. Den selger ikke spesielt bra.

Det har blitt så mye mediestøy rundt prinsessebryllupet og Marius Borg Høiby at flere har tatt til orde for at kong Harald må gripe inn for å redde kongehusets omdømme.

– Når avtalen ikke blir respektert, er det å ta fra henne tittelen det eneste som er igjen i verktøykassa. Det er nødvendig av hensyn til kongehusets anseelse og integritet. Jeg håper kongen forstår at noe må gjøres, sier kongehusekspert Trond Norén Isaksen til VG.

Ut av kongefamilien

Det mangler ikke kommentatorer og synsere som mener Märtha Louise må fratas prinsessetittelen. I samme slengen vil de skyve Marius Borg Høiby ut av kongefamilien.

Selv i konservative Aftenposten er de bekymret. Kjetil B. Alstadheim skriver at kong Harald har «fullt ansvar for å verne den institusjonen han leder og sikre at det ikke er rot i kongehuset. Når han har mindre kapasitet enn før, må han sørge for et apparat rundt seg som kompenserer for det. Nå virker det som om kongen ikke har kontroll i sitt eget hus.»

Det er lettere sagt enn gjort for en far å ta kontrollen over en datter og enda vanskeligere å kontrollere hva sønnen til svigerdatteren holder på med. Kong Harald kan ikke diktere hvilke relasjon eller kontakt Mette Marit skal ha med sin sønn. Det blir ugreie i familien om han nekter å møte Marius Borg Høiby. Det blir offentlig støy om kongen skulle befale at alle bilder på Slottet hjemmeside hvor Marius Borg Høiby er med, skal fjernes.

Å late som om landets fremtidige dronning ikke har en sønn, strider mot Haralds verdier. Han er ikke typen om benekter virkeligheten. Når Harald en gang gir en kommentar, vil han si at han ikke har noe å si på oppførselen til Marius når de har vært sammen og ta til orde for at han må få hjelp til å løse problemene sine.

Kongens datter

Harald kommer heller ikke til å frata Märtha Louise prinsessetittelen. Datteren til en konge heter prinsesse. I en alder av 52 år kommer ikke Märtha Louise til å være interessert i å skifte navn og identitet. Hun er nå den hun er. Hun lever fint med ikke å ha oppgaver på vegne av kongehuset. Om kong Harald vil si at hun skal tas ut av arverekkefølgen, blir det heller ingen katastrofe. Det er mer en formalitet.

Kong Harald vil ikke bli kjent som den første kongen i verden som har vraket sin prinsesse. Märtha Louise vil kunne innta en offerrolle ingen er tjent med.

Märtha Louise og Durek Verett har gitt opp norsk presse. Det kan de gjerne kritiseres for, men ingen andre enn dem selv kan gjøre noe med det. De kan fortsette å utnytte pressen når de mener det er til deres egen fordel.

En dronning har en sønn. En konge har en prinsesse. Basis for et kongehus er en familie. I denne familien hører Durek Verrett med som ektemann, Märtha Louise om prinsesse og Marius Borg Høiby som den fremtidige dronningen sønn.

Livet utvikler seg ikke alltid slik vi ønsker. Familier kan bli satt på harde prøver. Slik er det også for de kongelige. Det er mer krevende for dem enn for andre, fordi mediene jager dem hele tiden.

Vi ser begynnelsen på slutten på monarkiet drevet fram av mediene. Monarkiet kan bli avviklet før solen går ned over olje- og gassnæringen.

Powered by Labrador CMS