Det er reaksjoner på at Steven van de Velde, som er dømt for et seksuelt overgrep år, deltar i OL.

Leder

Magne Lerø: Pengene forener, ideologi splitter i OL

De kommersielle interessene har tatt grepet om OL. En seksuell overgriper, transkvinner og en harselas over «Den siste nattverd» har skapt spenninger og utløst protester.

Publisert Sist oppdatert

LEDER. Det er flere tiår siden de kommersielle interessene tok styringen over OL og andre internasjonale mesterskap. Det har skjedd parallelt med at idretten har gått fra å være en frivillig aktivitet til at de beste yrkesutøverne driver idrett på heltid og drar inn millioner i året.

OL er blitt butikk. Dette har også endret det ideologiske grunnlaget for OL. Ideen var å bringe idrettsutøvere sammen til konkurranse på like vilkår slik OL ble arrangert i Hellas i 1200 år.

Franskmannen Pierre de Coubertin tok i 1896 initiativet til OL i Aten og at det fra da av skulle bli et møtepunkt for alle verdens idrettsutøvere hvert fjerde år.

Coubertin formulerte ridderlighetserklæringen «Den olympiske ed» som ble avlagt på vegne av alle deltakerne første gang i 1920. Den lyder: «På vegne av alle konkurrenter lover jeg at vi vil delta i disse olympiske leker, idet vi respekterer og holder fast ved de lover som gjelder, i sann sportsånd til ære for idretten og til heder for våre lag». I 2000 fikk den et tillegg om ikke å bruke doping.

OL er blitt butikk. Dette har også endret det ideologiske grunnlaget for OL

Coubertin står også bak det uoffisielle olympiske valgspråket: Det viktigste er ikke å vinne, men å delta. Det må kunne sies å ha blitt tømt for det meste av sitt innhold ettersom pengene har fått en mer dominerende plass.

I fredens tegn

I etterkrigstiden har OL stått i fredens tegn. OL ble idrettens FN. Men boikottaksjoner på politisk grunnlag har vi alltid hatt. Berlin-OL i 1936 ble boikottet. Sør-Afrika var utestengt i flere tiår. OL i Russland er blitt boikottet, for å nevne noen aksjoner.

OL-ledelsen har imidlertid holdt fast på at OL skal forene så bredt som mulig. En skal kunne konkurrere med de en er grunnleggende uenig med. OL ville unngå politikk som splitter og holde fast det som forener mennesker verden over.

De fem sammenlenkede ringer i fargene blå, gul, svart, grønn og rød symboliserer brorskap og vennskap mellom de fem verdensdelene.

Harselas om nattverden

Det er ikke enkelt å opptre samlende i en splittet verden. Det handler ikke bare om å holde politikk unna. Et av innslagene i åpningsseremonien i Paris ble tolket som en harselas over nattverden – det siste måltidet Jesus spiste med sine disipler.

Jesus og disiplene ble portrettert av drag queens, en transkjønnet modell og en naken sanger sminket som den greske vinguden Dionysos.

Katolikker protesterte heftig. Politikere, blant dem Italias visestatsminister Matteo Salvini hang seg på protestene. Blant protestantene var også Elon Musk.

Arrangørene valgte å beklage innslaget og understreke at det aldri hadde vært meningen å såre eller vise manglende respekt for en religiøs gruppe.

Overgriper i OL

Det har kommet skarpe reaksjoner på at den nederlandske sandvolleyballspilleren Steven van de Velde får delta i OL. Han ble for ti år siden dømt for seksuell omgang som ble definert som voldtekt mot en 12 år gammel jente. Han var 19 år da han ble kjent med henne på nettet og dro til England for å være sammen med henne.

Det finnes ingen regler i OL som hindrer ham i å delta. Det er hvert enkelt land som avgjør hvem de vil sende til OL. Ifølge Aftenposten ville Norge latt en som for ti år siden har sonet sin straff delta i OL, mens i et land Australia sier idrettsledere at de ville vendt tommelen ned.

Menn som kvinner

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har gikk klarsignal til to boksere for å delta i kvinneklassen til tross for at de etter DNA-tester skal regnes som menn.

Imane Khelif fra Algeria og Lin Yu‑ting fra Taiwan har tidligere blitt nektet å delta som kvinner i verdensmesterskap i boksing fordi DNA-tester viser at de har XY-kromosomer.

OL har ikke klare regler for å utelukke dem. Dette setter fart i debatten om kvinneklassen innen idretten vil bli undergravet.

Det er biologiske forskjeller mellom menn og kvinner som ikke kan oppheves. Menn har mer muskelmasse enn kvinner og er sterkere. Menn som regner seg som transkvinner, vil utvilsomt ha en fordel om de bokser i kvinneklassen.

– Kjønnsideologi kommer til å få kvinner drept, sier den tidligere OL-utøveren Nancy Hogshead, ifølge Daily Mail.

På sosiale medier protesterer kvinner over at OL tillater «menn å banke kvinner».

OL er opptatt av å opptre politisk korrekt. Det blir vanskeligere etter hvert som polariseringen i samfunnet øker også på det ideologiske området.

Powered by Labrador CMS