Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) mener Ap i Innlandet prostituerer seg, får påpakning fra Jonas Gahr Støre, men tar ikke selvkritikk

Leder

Magne Lerø: Skolebråket slår beina under regjeringen

Jonas Gahr Støre begår en politisk blunder når han går i klinsj med Emilie Enger Mehl. Den omfattende nedleggingen av skoler i Innlandet, svekker regjeringen og er ødeleggende for Sp.

Publisert Sist oppdatert

Da bråket om nedleggelse av skoler i Innlandet tok av på NRKs Debatten i forrige uke, gjorde kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun det klart at dette er fylkeskommunens ansvar.

Det har hun helt rett i. Hun har ikke mandat til å gripe inn. Det eneste hun kan si er at hun regner med eller forventer at fylkeskommunen gjør sitt ytterste for å sikre elevene god undervisning så nær bostedet som mulig.

Det er lagt fram et forslag om at Skarnes videregående skole, Dokka videregående skole, skolested Dombås og Lom ved Nord-Gudbrandsdal videregående skule; skolested Flisa ved Solør videregående skole; og skolested Sønsterud der hele tilbudet skal flyttes til skolested Våler ved Solør videregående skole skal legges ned.

Sentralisering

Å avvikle videregående opplæring på disse seks stedene, må betegnes som en omfattende sentralisering. Ledelsen i fylkeskommunen argumenterer med at de må spare kostnader, at antallet elever har sunket merkbart de siste årene og vil fortsette å synke og at det i framtiden forventes å bli enda vanskeligere å skaffe kvalifiserte lærere.

Det er gode grunner for å legge ned skolene. Men dette handler også om politikk. Kamp mot sentralisering og opprettholdelse av bosetning og aktivitet i lokalsamfunnet har vært en prioritert oppgave for Sp i regjeringen. De har reversert flere vedtak som ble fattet under Erna Solbergs regjering. Fylker og kommuner er blitt oppløst, flere lokalsamfunn har fått politikontorer, mindre og svake kommuner har fått økt støtte, det er blitt gratis ferger flere steder, og de som bor i mindre kommuner skal få avskrevet deler av studielånet.

Hvis sentraliseringsplanene i Innlandet blir gjennomført, vil dette nulle ut de seierne Senterpartiet har vunnet. Når Sp skal kjøre valgkamp på motstand mot sentralisering, vil de bli møtt med at det er nettopp det som skjer mens de er en del av regjeringen.

Per Olaf Lundteigen sier rett ut at Sp ikke kan være med i en regjering som godtar den sentraliseringen innen videregående opplæring som det legges opp til i Innlandet i regi av et Ap-ledet fylkesråd.

Prostituerer seg

Justisminister Emilie Enger Mehl hevder Ap prostituerer seg når de velger å samarbeide med Høyre og MDG. Hun bruker så sterke ord, for å gi uttrykk for hvor stor frustrasjonen er i Sp og hvor alvorlig de ser på saken.

Jonas Gahr Støre godtar at Mehl kommentere den betente saken. Hun er tross alt stortingsrepresentant for Innlandet.

– Men det å omtale andre politikeres valg som prostitusjon, det mener jeg ikke er greit, sier Støre, men uten å be om en beklagelse fra Mehl.

Det vekker alltid oppsikt når en statsminister offentlig kritiserer en statsråds bruk av ord og uttrykk. I mediene brukes ord som «refs», «satt på plass» og «irettesettelse».

Det er ikke spor av selvkritikk fra Mehl. – Jeg respekterer hans syn, sier hun.  Selvsagt, han er sjefen hennes. 

Støre valgte å kritisere Mehl, og slik sett bidra til å forsterke konflikten mellom Ap og Sp.

Ikke nok med det. Han gjorde det klart at regjeringen ikke vil blande seg inn i  behandlingen av skolenedleggelsene i Innlandet, slik flere fra Sp har oppfordret til, for ikke å si krevd.

Støre viser til at det er fylkeskommunene som styrer de videregående skolene. Han advarer mot å ikke ta ansvarsdelingen mellom stat og kommune på alvor.

– Da rokker vi ved noe av den måten vi tar gode beslutninger på, som over tid har vist seg å være en klok innretning for Norge. Jeg har tillit til at de folkene vi har på post der, gjør det som er best for deres område, sier han til NTB.

Både Mehl og Støre har hver på sin måte bidratt til å spisse til en sak. De er begge blitt tapere.

Nedtur på målingene

Sp og Ap kan vente seg en nedtur på meningsmålingene når et flertall i fylkestinget nå har vedtatt å legge ned de videregående skolene. Det har de ikke råd til. På den siste meningsmålingen som er offentliggjort i Aftenposten og NRK, får Frp 22 prosent, Høyre 22,7, Ap 19,3 og Sp 4.9 prosent.

Sp ser hvilken vei det går. Derfor vil de gripe inn i en sak som vil bli ødeleggende for dem.

Ap er systemenes parti. Støre har selvsagt helt rett. Dette er fylkespolitikernes ansvar. Det betyr ikke at Ap sentralt ikke kan engasjere seg. De kan ikke engasjere seg i alle skolenedleggelser, men denne saken er blitt en sak på nasjonalt plan.

Forlaget om nedleggelse av seks skoler er vedtatt. Sp er henvist til å slikke sine sår. Ap må forberede seg på mer bråk.

Både Mehl og Støre har hver på sin måte bidratt til å spisse til en sak. De er begge blitt tapere.

Powered by Labrador CMS