Leder

Hvor langt ned på meningsmålingene kan Sp synke før partileder Trygve Slagsvold Vedum må reise seg fra statsrådstaburetten.

Magne Lerø: Sps muligheter – Vedums kattepine

Løpet fram mot neste års valg synes å være lagt for de fleste, men ikke for Trygve Slagsvold Vedum. Kommer ikke Sp seg godt over 6 prosent på meningsmålingene, bør han ta Sp ut av regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

LEDER.

Når partilederne inviterer pressen for å oppsummere politikken siste halvår og gi sin vurdering av den politiske situasjonen, gjelder det å løfte fram det som kan betegnes som positivt for partiet og stå fram med en offensiv holdning. Den som først og fremst lykkes med det i år, var Jonas Gahr Støre.

I 2020 ble Trygve Slagsvold Vedum geniforklart som politiker. Nå bærer han et taperstempel.

Han fikk god hjelp av en meningsmåling samme dag, der Ap fikk over 22 prosent. Støre etterlot ingen tvil om at har gode muligheter for å fortsette som statsminister etter valget neste år. Nestlederne Tonje Brenna og Jan Christan Vestre fulgte opp med optimistiske uttalelser dagene etter når de slapp til i mediene.

KrF og Sp lykkes minst med å spre optimisme og tro på framgang. KrF kjører videre i samme spor. Det er det ikke gitt at Sp kan eller vil gjøre.

På oversikten Poll of polls utarbeider ligger Sp i gjennomsnitt på 6,3 prosents velgeroppslutning. Det er en nedgang på 7,3 prosentpoeng siden stortingsvalget i 2021. Da fikk de inn 28 stortingsrepresentanter.

Vedum geniforklart

I 2020 var oppslutningen om Sp enda høyere, og Trygve Slagsvold Vedum ble geniforklart som politiker. Nå bærer han et taperstempel. Sp er tilbake til nivået de lå på i perioden 2009 til 2013. Partiet økte oppslutningen sakte, men sikkert etter at Trygve Slagsvold Vedum ble partileder i 2014.

Sp forklarer tilbakegangen med dyrtid, krig i Europa, høye strømpriser, høy rente og nødvendigheten av et stramt statsbudsjett. Forklaringen holder et stykke på vei. En annen forklaring er at Sp i for stor grad har tilpasset seg Aps politikk. Spørsmålet er om Sp-ledelsen og Trygve Slagsvold Vedum tar sjansen på å fortsette i samme spor fram til valget.

Optimisten Trygve Slagsvold Vedum tror på bedre tider for folk flest og at dette også vil løfte partiet på meningsmålingene. Det spørs.

Et regjeringsparti bruker gjerne statsbudsjettet til å vise fram den politikken de fører i håp om økt oppslutning. Budsjettet som legges fram i oktober, kan like godt ha motsatt effekt. Fordi regjeringen vil prioritere en sterk økning i bevilgningene til Forsvaret og kostnader knyttet til helse og velferdsordninger vil øke betydelig, er det mange som vil bli skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025. Vedum må være forberedt på mer pepper enn heiarop.

Aaland med udetonert bombe

Statsbudsjettet klarer de å få i havn med støtte fra SV. Verre er det med den udetonert bomben på energiminister Terje Aaslands bord. EU har bedt om at den fjerde energipakken implementeres i løpet av sommeren. Sp har sagt at det ikke er aktuelt å medvirke til det.

Terje Aasland har antydet at deler av pakken kan implementeres nå og andre deler jobbes videre med. Jonas Gahr Støre vil ikke la seg binde av en tidsplan.

Trygve Slagsvold Vedum må få lagt fram statsbudsjettet i oktober. Hvis Sp utover høsten ligger like dårlig an på meningsmålingene, må de diskutere om de er mer tjent med å gå ut av regjeringen. De kan ikke få en bedre sak enn den fjerde energipakken.

Når SV nå har betydelig høyere oppslutning enn Sp, kan ikke Sp regne med at de kan holde SV utenfor regjeringen om de rødgrønne får flertall ved valget neste år. Å regjere sammen med SV er Sp særdeles lite lysten på.

Hvis Sp regner med at de vil øke oppslutningen ved å gå ut av regjeringen, kan det være med å bidra til at de rødgrønne får flertall ved valget neste år. Sp kan da legge opp til at Ap skal danne regjering alene og de stå utenfor regjeringen slik SV gjør i dag.

Jonas Gahr Støre vil ikke binde seg nå til hvilken regjeringskonstellasjon han skal gå til valg på . Han er tjent med å holde alle muligheter åpne. Alle statsministere foretrekker en flertallsregjering. Men det er ikke gitt at Støre ser seg tjent med å bytte ut Sp med SV i regjeringen.

Jonas Gahr Støre ser heller ikke ut til å ha bestemt seg for om han skal skyve på det fjerde energidirektivet til etter valget eller om de skal ta bråket i høst. Da vet han at det er en sjanse for at Sp sier takk for seg. For Ap er det til å leve med så lenge Sp holder fast på at de vil ha Støre og ikke Solberg som statsminister.

Powered by Labrador CMS