Elon Musk og Donald Trump - parhester som kjemper for de søkkrikes interesser,

Leder

Magne Lerø: Supermilliardærene som vil skrote demokratiet

Når globalt orienterte tekno-milliardærer blir støttespillere for Donald Trump for at han skal nedbygge demokratiet og styre med autoritær markedsliberalistisk hånd, er det fare på ferde.

Publisert Sist oppdatert

 

Blir det kaos, ropes det etter den sterke mann som kan rydde opp. Trump står klar enten han vinner eller taper.

LEDER. Landets søkkrike utgjør et lite problem for politikerne her i landet.

De sukker og stønner over høye skatter og at politikerne ikke forstår hvor mye verdiskapning de driver med. Noen av dem rømmer til Sveits for ha kontroll over millionene sine.  

Stein Erik Hagen kommer til å la seg intervjue i Dagens Næringsliv om hvor tungt der er å leve i Norge for de som er god for milliarder og bare vil det beste både for folk og fe.

Andre med velfylte kontoer vil klage over formueskatten og påstå at offentlig sektor er for dyr i drift.                 

 Men de blander seg alt i alt fint lite inn i politikken.                                                                  

Milliarder gir innflytelse

Det er annerledes i USA for tiden. Der er de vant til at rikingene pøser på med titalls millioner i støtte til aktuelle presidentkandidater. Republikanere får vanligvis mest, men det regner også godt med millioner over demokratenes kandidat.

Med millioner følger det innflytelse – direkte og indirekte, åpenlyst og i det skjulte.

Det som har endret seg de siste par årene i USA, er at flere søkkrike ikke legger skjul på at de har en politisk agenda. De vil endre det amerikanske samfunnet til sin egen fordel, og Donald Trump er den eneste de mener er i stand til å ta de grepene som må til.

En av verdens rikeste, Tesla-gründer Elon Musk, har tydeligvis hatt et politisk motiv for å ta full kontroll over Twitter; som han han gitt navnet X. Han nøyer seg ikke med å eie eller være Publisher. Han vil være programleder også. Det viste han denne uken hvor han intervjuet Donald Trump direkte på X.

Trump fikk snakke til flere millioner uten kritiske spørsmål. Elon Musk og Donald Trump framsto som parhester. Musk skaffer penger. Trump skal styre landet i den retning Elon Musk og rikingene ønsker.

Elon Musk er ikke alene. Han er bare den rikeste. Investoren David Sacks var tidlig ute med å samle inn penger til Trump. Peter Thiel har støttet Trump i flere år, og kan et stykke på vei betegnes som den ideologisk leder for gruppen.

Peter Thiel har vært en mentor J. D. Vance som er blitt Trumps visepresidentkandidat. 

Thiel og Sacks har samarbeidet i flere tiår mot multikulturalisme, feminisme, «woke-kultur», fagforeninger og for lavere skatter, proteksjonisme, nasjonalisme, avregulering og større frihet for næringslivet.

Vil begrense demokratiet

De vil ha sterk og fast styring. Det vil sette grenser for demokratiet slik at ikke stemningsbølger og uforstand kan føre vedtak som svekker næringslivets interesse.

De mener USA befinner seg i en skjebnetid. Det er nå eller aldri. Det er Trump eller en ulykke som rammer landet.

De bidrar til å piske opp stemningen og fremme polarisering, slik Elon Musk gjorde da han på X hevdet at det går mot borgerkrig i Storbritannia.

Både i redigerte og sosiale medier kan vi lese om faren for at det blir borgerkrig i USA om Trump ikke vinner presidentvalget. Trump og Vance sier på sin side at de ikke vil avskaffe demokratiet. De snakker om at folket må reddes fra eliten, og de advarer mot «den dype staten» som de mener har grepet om demokratene.

Den dype staten er betegnelsen på en type statsstyring som består av et potensielt hemmelig og uautorisert nettverk av maktpersoner og samfunnskrefter som virker uavhengig av statens politiske ledelse og har sin egen agenda og mål.

Økt polarisering

Polariseringen i det amerikanske samfunnet har ikke blitt mindre etter at Kamala Harris ble demokratenes presidentkandidat, snarere tvert imot. Meningsmålinger viser at hun leder i flere av de avgjørende vippestatene.

Donald Trump sliter. Det spekuleres det i hva han kan komme til å foreta seg om han taper. De fleste har vanskelig å se for seg at Trump ringer Kamala Harris og gratulerer med serien for så å forsvinne ut av amerikansk politikk.

Å få en håndfull søkkrike på laget, har Trump sett på som en fordel. Men det kan også slå andre veien. Det er nok av dem som ser en fare i at Trump blir et redskap for landets rikeste.

Det meste av det Trump foretar seg, virker polariserende. Det gjør ingen ting, mener hans søkkrike medspillere. Blir det kaos, ropes det etter den sterke mann som kan rydde opp. Trump står klar enten han vinner eller taper.

Powered by Labrador CMS