Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) på plass under Arendalsuka. Bjelland Eriksen slår tilbake mot en Frp-teori om at klimakutt er selvskading for industrien.

Leder

Magne Lerø: Sylvi Listhaug i klimapolitisk tåkeheim

Frp har rett i at mange klimatiltak er for dyre og har liten effekt, men Sylvi Listhaug er på bærtur når hun advarer mot klimakutt i industrien.

Publisert Sist oppdatert

Alle partier har saker de kjører fram som de tror de vinner velgere på, men som de mangler et kunnskapsmessig grunnlag for. Sjansen er stor for at det betyr penger ut av vinduet eller at resultater uteblir. Politikere har lov til å tro og håpe.

Når politiske motstandere mener de nærmest kan bevise at et parti tar feil, må de finne seg i at storslegga blir tatt frem. Det gjør klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i møte med Frps teori om at klimakutt er selvskading for industrien.

– Det er rett og slett tøv, sier han til NTB. Det har han rett i. Å ikke ta klimautfordringene på alvor fører til industridød.

Bjelland Eriksen viser til en graf som Norsk Industri presenterte på Arendalsuka i dag. Den viser at samtidig som CO2-utslippene i industrien er kuttet kraftig de siste årene, har produksjonen økt. Industrien makter å omstille seg, kutte utslippene og samtidig øke produksjonen.

Det er påfallende at Sylvi Listhaug advarer mot klimakutt som industrien mener er riktig vei å gå

Kuttet 4,7 prosent

I sommer la SSB lagt fram tall som viser at utslippene av klimagasser gikk ned med 4,7 prosent i 2023. Det skyldes for en stor del utslippskutt i industrien. I den forbindelse rykket Sylvi Listhaug ut med påstanden om at store deler av klimagasskuttene i industrien er et faresignal.

Bjelland Eriksen mener Frp holder seg med en klimapolitisk tekning som kanskje hadde noe relevans for 20 år siden. Men nå omstiller markedene seg. Det er ikke noe alternativ å la være å kutte utslipp.

Administrerende direktør Harald Solberg i Norsk Industri peker på at industrien har redusert utslippene med 45 prosent siden 1990, og med 23 prosent siden 2008. Samtidig er produksjonen økt. Han tror at den grønne utviklingen er et gode for industrien. De må forholde seg til tøffe klimakrav for at Norge og Europa skal være konkurransedyktige framover.

Listhaug avfeier kritikken og sier hun aldri har påstått at det ikke er mulig å kutte globale utslipp samtidig som man øker norsk industriproduksjon. Hun vil at vi skal kjøpe flere kvoter istedenfor å tvinge norske bedrifter til meningsløse elektrifiseringsprosjekter.

– Det er et faktum at store deler av utslippskuttene i 2023 skyldes lavere industriproduksjon på grunn av høye strømpriser, flytting av utslipp til utlandet på grunn av elektrifisering av sokkelen og færre amme- og melkekyr i landbruket, sier hun.

Hun har et og annet poeng her, men det er påfallende at Sylvi Listhaug advarer mot klimakutt som industrien mener er riktig vei å gå.

Paris-avtalen

Norge har gjennom Paris-avtalen forpliktet seg til å redusere vårt klimagassutslipp med 55 prosent innen 2030 sammenlignet med tallene fra 1990. Vi kommer ikke til å nå dette målet. Det ender nok med at vi må legge adskillige milliarder på bordet for å finansiere klimakutt i økonomisk svake land.

Det virker ikke som Frp forholder seg til det målet vi har forpliktet oss på gjennom Paris-avtalen. De utspillene de leverer ender opp i en tåkeheim.

Det er nesten like mye tåke over regjeringens planer for å nå klimamålet. Det går med museskritt framover. Regjeringen utsetter å ta virkeligheten inn over seg.

Powered by Labrador CMS