Leder
Mer turbulens for Flyr
Flyr strutter av kompetanse og kundeservice. På papiret viser strategi og posisjonering suksess. Likevel kan det ende med krasjlanding før vårsola får varmet opp en nedfrosset bransje.
Mandag ble det kjent at Flyr vil hente inn 250 millioner fra eierne sine for å stå bedre rustet for å komme seg gjennom den kalde vintersesongen.
DNB Markets slakter Flyr og skriver i sin analyse at «de ikke forstår hvorfor noen ville kaste bort pengene sine på selskapet».
Da slo investor Jan Petter Sissener i bordet. Flyr slår Norwegian 10-0 var hans konklusjon i Finansavisen. Det var kundeopplevelsen han hadde i tankene.
Han minnet om at DNB både er långivere, rådgivere og tilretteleggere for Norwegian.
Sissener har selv satset noen millioner på at Flyr skal løfte seg over koronasskyene etter hvert og gi investorene god avkastning.
Finansspillet er i gang. Sissener og andre med ham, har interesse av å snakke Flyr opp og Norwegian ned. Og andre har interesse av å snakke Norwegian opp.
Det får nå gå sin gang i pengefolkets verden.
Investorer liker luftfarten. Ikke en gang koronaen har skremt vettet av dem.
Flyr hentet med letthet inn 600 millioner i aksjekapital i vinter. På børsen prises selskapet nå til 400 millioner kroner. Eierne kan komme til å tape hele sin investering om utviklingen fortsetter som i tredje kvartal. Da tapte selskapet 162 millioner kroner.
Ledelsen kunne ikke gjort noe annet enn de gjør. Det kan ikke pekes på noe som er galt. Flyr består av flinke folk med en god plan som gjør de riktige tingene.
De store tapsmånedene for flyselskaper ligger foran. Flyr ville stupt i bakken når vårsola begynner å varme, om de ikke hadde fått på plass emisjonen på 250 millioner kroner som styret har vedtatt.
De henvender seg til eksisterende eiere, og det ser ut til at de fleste vil stille opp. De gir seg ikke så lett, for på papiret er det fortsatt slik at Flyr vil kunne løfte seg mot himmelen når det nærmer seg sommer.
Selskapets toppsjef, Tonje Wikstrøm Frislid, peker på at de har sett en positiv bestillingstrend den siste delen av kvartalet.
Flyr har en kompetent ledelse som kan flybransjen ut og inn. På papiret er Flyr et godt konsept. De har skaffet seg gode avtaler og er ikke bundet opp til like store faste kostander som de andre flyselskapene. De er med andre ord godt posisjonert for å kapre markedsandeler.
Flyselskapet drifter for øyeblikket fire fly i Norge og Europa og har planer om å øke til fem innen utgangen av året. Ambisjonen er ha mellom 12 og 18 fly ved utgangen av 2022.
De samlede inntektene i tredje kvartal var ikke på mer enn 40 millioner kroner. Det er til å få kalde føtter av.
Det ble mer turbulens for det nystartede selskapet enn de hadde regnet med. Tre ting har slått feil.
Da Erik G. Braathen steg fram i offentlighetene med sine planer om et nytt flyselskap, ble planene betegnet som smarte og modige.
Frimodigheten var stor. Braathen mente selskapet burde få statlig koronastøtte på lik linje med de andre flyselskapene som ble rammet av korona.
Staten hørte ikke på det øret. Det hadde han vel i sitt stille sinn ikke regnet med. Han fikk i det minste oppmerksomhet.
Da Flyr ble lansert, var det stor fare for at Norwegian ikke ville komme seg på vingene etter koronaens herjinger og den voldsomme sekken med gjeld de drasset på. De sto på konkursens rand i månedsvis.
Flyr ble sett på som en mulig arvtager etter Norwegian. Braathen kunne bli den nye Kjos- som så mulighetene i markedet og fikk folk med seg.
Slik skulle det ikke gå. Norwegian ble reddet.
I dag strutter selskapet både av kapital og selvtillit. Norwegian tjente penger i oktober. Kassen fylles opp. Det er år siden Norwegian har opplevd det.
For Flyr er Norwegian blitt en tøffere konkurrent enn de hadde regnet med.
Det siste som har gått annerledes enn Flyr hadde regner med, er koronapandemien. Den er langdryg, og framover ser det ut til at smitten vil øke. Det vil legge en demper på folks reiselyst.
Millionene renner i strie strømmer ut av kontoen til Flyr. De har eiere som fortatt har stor tro på selskapet og som vil gå inn med mer kapital. Men tvilen om selskapet vil klare seg er i ferd med å slå rot.
Ledelsen kunne ikke gjort noe annet enn de gjør. Det kan ikke pekes på noe som er galt. Flyr består av flinke folk med en god plan som gjør de riktige tingene.
Slik er det i næringslivet. En kan ikke analysere seg til suksess. Endringer i markedet og i konkurransesituasjonen kan ingen forutse.
Strategier bygger mer på antagelser enn sikker viten.
Nysatsinger innebærer alltid en risiko, selv med de beste folkene og de gode strategiene.
Verken ledelse eller investorene i Flyr kan si noe om de vil klare seg. Men optimistiske må de være, ellers har de tapt.
Styreleder Erik G. Braathen står fram i Dagens Næringsliv i dag og bedyrer at han fortsatt har tro på selskapet. Han er klar for å gå inn med flere millioner.
Det er slike eiere, som ikke gir seg i første eller andre harde motbakke, Flyr trenger.