Leder
Netthetsen vi ikke får stoppet
Det er andre hensyn som veier tyngre for politikerne enn å stoppe hetsing på nettet. Når trussel mot demokratiet blir tydeligere, er det mulig de vil samle seg om tiltak som vil ramme de sosiale mediene.
Politiet har varslet at de vil vurdere om omtalen av byråd og MDG-politiker Lan Marie Berg er i strid med straffelovens bestemmelser om hatkriminalitet.
Lan Marie Berg sier hun er glad og lettet over at politiet tar opp saken.
Hun er blitt hetset på nett i årevis. Det har ikke blitt noe bedre.
Hetsen av Lan Marie Berg har i det siste nådd nye høyder. Olje- og energiminister Tina Bru protesterte heftig på sin egne Facebook-side mot det byråd Berg utsettes for.
«Jeg orker ikke mer. Virkelig. JEG ORKER IKKE MER! Nå er det faen meg nok. Hold kjeft!», skrev hun.
Siden har flere politikere fulgt opp med uttalelser om at «dette kan vi ikke godta lenger».
Tidligere Venstre-leder, Trine Skei Grande, vet hva det er å bli hetset. I 2018 ble en mann dømt for å ha drapstruet henne.
I en samtale med Dagsavisen i dag er hun åpen på at hun ikke har noen «quick fix» eller en magisk formel som hun kan dele med Lan Marie Berg og andre politikere som opplever trusler og hets på internett.
Hun tror ikke det kommer så mye ut av politiets etterforskning. Hun frykter internett kan komme til å ødelegge demokratiet. Det spres for mye «konspirasjonsteorier og dritt»
– En dag snur vi oss og så har vi bare politikere vi ikke liker. De som tåler alt. Hva slags type mennesker får vi som politikere da? spør Trine Skei Grande.
Problemet er ikke først og fremst at vi får politikere med hardere hud enn de vi har i dag, men at premissene for demokratiet – en opplyst offentlighet – raser sammen.
Vi ender i beste fall opp i et elitestyre med autoritære trekk. I verste fall er det diktaturer av kinesisk merke, som kjennetegnes av en omfattende digital kontroll av sine borgere, vi drives inn i.
Av de mange tusen negative og belastende ytringene Lan Marie Berg utsettes for, er det et svært få som er straffbare.
Det er mengden, intensiteten og forakten som ligger bak, som er problemet.
Løsningen er ikke å innskrenke ytringsfriheten.
I et demokrati må det være tillatt med sterke meninger og personkarakteristikker som oppleves som sårende og krenkende. Ytringsfrihet kan ikke erstattes av ytringsansvar, men ytringsfriheten forutsetter et minimum av folkeskikk.
Det spørs om hun ikke må belage seg på å leve med hetsen. Politikerne er såre fornøyd med at de muligheter Facebook gir dem.
Facebook med sine algoritmestyrte ekkokamre ødelegger den dialogen demokratiet baserer seg på. Dritten og konspirasjonsteoriene flyter i frie strømmer, for å bruke Skei Grandes uttrykk.
Jette Christensen (Ap) mener regjeringen bør då i dialog med Facebook for å få de til å endre algoritmene og ta større kontroll over innholdet.
Det vil ikke føre fram. Norge er en mygg i Facebooks univers. Algoritmene er uløselig knyttet til Facebooks forretningsmodell.
Politikerne er ambassadører for Facebook. Her kan de nå sine tilhengere direkte og skape engasjement.
Partiene taler vel om de redigerte mediene.
Vi har både momsfritak og pressestøtte. Det skal imidlertid bli interessant å se hvor partiene bruker annonsekronene i årets valgkamp.
Facebook gnir seg i hendene. De får bortimot skattefrie inntekter fra partiene, takket være det effektive algoritmesystemet de har bygget opp, men som politikerne kritiserer.
De redigerte mediene har stort sett stengt kommentarfeltene under artiklene. De måtte bruke for mye tid på å luke ut kommentarer som er over grensen for hva de vil tillate.
Det har endt opp med at Facebook er blitt arenaen for å kommentere saker de redigerte mediene tar opp.
Mediene forsøker så godt det lar seg gjøre å følge med på det som legges ut på deres egen side. Men på Facebook er det nesten fritt fram for hvem som helst til å mene nesten hva som helst.
En ting er hva som skrives åpent på hennes og andre politikeres Facebooksider. Det som står å lese på lukkede sider er langt verre.
Facebook har et system for å luke ut det verste. De setter foten ned for åpenbart tull når det fremsettes av personer høyt på strå. Derfor er Donald Trump blitt blokkert. På denne måten viser de verden at det er grenser for hva de vil godta.
Det hjelper Lan Marie Berg fint lite.
Det spørs om hun ikke må belage seg på å leve med hetsen. Politikerne er såre fornøyd med at de muligheter Facebook gir dem.
Vi kan håpe på et løft for folkeskikken og at de verste hatsprederne stoppes og straffes.