Leder

Donald Trump lytter intenst til Anthony Fauci, lederen for National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Økt oppslutning om Trump og Erna

Når en krise rammer, kan statsoverhoder opptre like idiotisk som Donald Trump og allikevel vinne økt oppslutning. Erna Solberg seiler også på krisens medgangsbølge.

Publisert Sist oppdatert

Erna Solberg vil nok ha seg frabedt å bli sammenliknet med Donald Trump. Sett med norske øyne er Trump en katastrofe for USA, og koronakrisen har vist at han er komplett uskikket til å lede et land i krise.

For en uke siden uttalte flere norske og internasjonale eksperter at koronakrisen ville føre til at Donald Trump ville tape presidentvalget til høsten. Ingen ting er så galt at det ikke er godt for noe, ble det tenkt verden over.

Det kan hende det blir resultatet. Så langt ser det ut til at det motsatte skjer.

I en fersk måling fra Gallup Poll svarer 49 prosent at de synes presidenten gjør en god jobb, mens 45 prosent er uenige. Dette er på nivå med den oppslutningen Trump hadde da han ble president.

Forklaringene er at folk har et behov for å slutte opp om sine øverste ledere når kriser truer. Da gjelder å vise handlekraft og skape tro på at landet skal komme seg igjennom krisen.

Winston Churchill sa til britene at de de måtte belage seg på «blod, svette og tårer», men at de skulle vinne til slutt. Slik ble han en sterkt og dyktig leder for sitt land i krisens tid.

Trump sier det verste er over til påske. Det er i beste fall kvalifisert gjetning. For de med kompetanse er det en løgn. De tror det bli verre i USA til påske. Men en stor del av velgerne tror på Trumps optimisme.

Når Trump oppdager at han også denne gangen er helt på jordet med sine uttalelser om koronaviruset, vil han påse på med en sett konspirasjonsteorier. Han bruker betegnelsen «det kinesiske viruset». Sannsynligvis er det dette han vil kjøre videre på og mane til kamp mot Kina og alle USAs fiender.

Det vil bli til å gråte over, og det er ikke utenkelig at folk etter hvert vil oppdage at de blir bedratt. Det kan ende med at det blir flere som vil kjeppejage Donald Trump ut fra Det hvite hus.

I verste fall er Trump i ferd med å styre det amerikanske samfunnet inn i borgerkrigsliknende tilstander. Eller han klarer med sine løgner og retorikk å holde skansen.

Statsledere verden over har vondt av å se USA bli ledet av en president med systematisk sviktende dømmekraft og som konstant avslører sin uforstand.

Det som skjer i USA de neste tre ukene, kan få dramatiske konsekvenser for verdensøkonomien. Statsledere verden over har vondt av å se USA bli ledet av en president med systematisk sviktende dømmekraft og som konstant avslører sin uforstand.

Erna Solberg er en drøm av en statsleder sammenliknet med Donald Trump. Hun kom litt for seint på banen, men da hun først trådte fram på arenaen, viste hun at hun mestrer å lede i krise.

Mange hadde håpet regjeringen hadde lempet på noen av de strenge tiltakene denne uken. Istedenfor ble det en innstramning og beskjed om at tiltakene skal vare tre uker til.

Jonas Gahr Støre var raskt ute med å gi støtte til regjeringen om å forlenge unntakstilstanden til over påske.

Tall fra Opinions Norsk Koronamonitor viser at ni av ti gir støtte til regjeringens krisetiltak.

I en meningsmåling Norstat har gjennomført for Vårt Land tiden 16. til 23. mars, øker Høyre oppslutningen med 4,4 prosent og ender på 23,3 prosent.

Arbeiderpartiet går fram 2,7 prosentpoeng, til 26,7 prosent. De andre partiene går tilbake.

Denne målingen viser det vi har sett tidligere at det partiet som har statsministeren øker sin oppslutning når velgerne opplever at krisen blir håndtert godt. Ap under Jens Stoltenbergs ledelse økte for eksempel sin oppslutning under finanskrisen i 2008.

Når Høyre går fram skyldes det nok også Bent Høies sindige og beslutningssterke lederstil. Han tar ansvaret, holder fokus og vikler seg ikke inn i diskusjoner om noe kunne vært gjort annerledes tidligere.

Høie lover at han skal komme tilbake med en evaluering, men tiden er ikke inne for det nå. Nå skal all oppmerksomhet og alle ressurser brukes på å bekjempe spredning av koronaviruset og hjelpe de som er blitt syke.

De mindre partiene kommer i skyggen når krisen herjer. De blir glemt for en tid.

De mindre partiene kommer i skyggen når krisen herjer. Politikken stopper på sett og vis opp. De mindre partiene får ikke sine hjertesaker opp på samfunnets dagsorden. De blir glemt for en tid.

Så langt har Ap, Sp og SV flertall på Stortinget med 90 av 169 mandater på den siste meningsmålingen.

Så lenge Ap går fram sammen med Høyre, er det ikke noe som tyder på at de rødgrønne ikke skal klare å beholde sitt forsprang.

Det er ikke gitt at Høyre vil klare å beholde den framgangen de har skaffet seg. Det er en gryende uenighet om den strategien regjeringen har valgt. Fagfolk er i tvil om det er mulig og riktig å forsøke å slå ned viruset framfor å bremse det.

Det blir etter hvert tydelig hvor mye kampen mot koronaviruset koster. En ting er hvor mange hundre milliarder det kan komme til å beløpe seg til. Det er ikke så dramatisk for et land med et gigantisk oljefond.

De første historiene om familier som holder på å knekke sammen fordi de ikke får hjelp som følge av at institusjoner og skoler er stengt, når nå fram til mediene.

De nedstengning av landet vi nå opplever, får også en rekke negative helsekonsekvenser for deler av befolkningen. De første historiene om familier som holder på å knekke sammen fordi de ikke får hjelp som følge av at institusjoner og skoler er stengt, når nå fram til mediene.

Hytteforbudet er et av de minste problemene som en del er opptatt av.

Tvilen knyttet til de tiltakene som regjeringen har innført vil sannsynligvis vokse framover. Vi får leve med at den som fronter kampen mot koronaviruset i Sverige, Anders Tegnell, i VG betegner Norge som en forsøkskanin.

Han bør feie for egen dør og ikke opptre som en bedreviter i en situasjon der alt for mye om virusets herjinger er usikkert.

Men om flere norske eksperter begynner å tvile på om doseringen av tiltak er riktig, har regjeringen et problem.

Powered by Labrador CMS