Leder
Skogen i vinden
Norske Skog endte med en tragedie for de gamle skogeierne. For de nye kapitalsterke eierne og konsernsjef Sven Ombudstvedt kan det være starten på et nytt eventyr.
Norske Skog fikk i fjor et overskudd på 1,5 milliarder kroner av en omsetningen på rundt 12 milliarder kroner. Det er en forbedring på 5 milliarder i forhold til 2017.
Konsernsjef Sven Ombudstvedt kan smile fornøyd. Han tror 2019 blir enda bedre. Norske Skog må tilbake til 2011 for å ha levert et bedre resultat for første kvartal. Selskapet har kontroll på gjelden. Ombudstvedt varsler at selskapet vil på børs igjen. De satser på å hente inn en milliard kroner.
– Vi ønsker å ha norske eiere igjen, helst store, langsiktige eiere. Men kanskje også mange. Markedene vil bestemme hvordan, sier Ombudstvedt.
Ombudstvedt visste hva han gjorde. Han forsterket krisen i Norske Skog og gjorde det mer påtrengende å finne en løsning
Han får ta de eierne han får. Det er mange nok aktuelle eiere som har tapt millioner på å være aksjonær i Norske Skog. De er neppe særlig sugne på å komme tilbake på eiersiden.
Norske Skog har vært preget at krangel på eiersiden de siste årene. Opprinnelige eiere, gamle långivere og nye långivere ble ikke enige om hvordan de skulle finansiere videre drift. Gjelden etter dristige oppkjøp utenlands ble etter hvert umulig å bære for selskapet.
Ombudstvedt var konsernsjef mens det sto på som verst. Det endte med at han kastet kortene, solgte sine aksjer og aksjekursen sank som en stein. Storaksjonær Rikard Storvestre kalte Ombudstvedt for «børsens største drittsekk».
Ombudstvedt visste hva han gjorde. Han forsterket krisen i Norske Skog og gjorde det mer påtrengende å finne en løsning. Ved å trekke seg fikk han sagt saftig ifra om at eierne og långivere var problemet for Norske Skog, ikke driften.
Det endte opp i et finansielt basketak. Nå det kjempes om verdier i børsnoterte selskaper, er det den som har størst muskler og er i stand til å ta risiko, som vinner. Det britiske investeringsfondet, Oceanwood, gikk av med seieren.
Aker var i samtaler med Oceanwood om å kjøpe Norske Skog sammen, men det ble brudd i forhandlingene. Dermed endte det med at Oceanwood fikk kontroll over selskapet.
Jens Ulltveit-Moe meldte også sin interesse for å gå tungt inn på eiersiden.
Det ville vært en fordel for Norske Skog å få inn en strategisk eier. Norske Skog produserer i dag avispapir og annet papir. Papir kan bli god butikk mange år framover.
Skog er i vinden. Skog- og trebransjen skal lansere en ny kampanje som skal vise at skog er framtidsrettet klimakamp i praksis.
Vi skal bruke mindre plast og mer skogsprodukter i framtiden. Det vil bli mindre etterspørsel etter avispapir, men kampen for å få ned klimautslippene vil åpne et marked for nye produkter. Her ligger det muligheter for Norske Skog.
Det er ofte konsernsjefen som får skylden når et selskap havner i et økonomisk uføre. Norske Skog er historien om at eierne er problemet.
Norske Skog ble en tragedie for de opprinnelige eierne, mange av dem skogeiere. De ville gjøre suksess med børsnotering og en storstilet internasjonal satsing.
Det gikk galt. Men de fabrikkene Norske Skog har igjen, gir en god lønnsomhet.
Det er tydeligvis ikke driften det er noe galt med. Nå kan ledelsen konstatere at det har vært en riktig strategi å holde bedriftene sammen og ikke selge de til konkurrerende virksomhet.
Ombudstvedt som for tiden er både styreleder og konsernsjef, mener det ligger godt til rette for at Norske Skog kan klatre mot nye høyder.
Det er ofte konsernsjefen som får skylden når et selskap havner i et økonomisk uføre.
Norske Skog er historien om at eierne er problemet. Det er bittert å måtte ta tap og gi fra seg makten i et selskap.
I Norske Skog ble det gjort på den brutale måten. Slik måtte det til slutt bli. Det ble en seier for de ansatte og et sviende tap for de gamle aksjonærene og långivere.