Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) akter ikke å trekke seg som partileder. Her med smil-sjokolade i stortingssalen under finansdebatten.

UKEBLIKK

Støre i basketak med sine egne anonyme

Det kan se ut som om Jonas Gahr Støre rir stormen av ved å vise muskler, men IA-avtalen kan verken han eller Tonje Brenna redde, og ifølge Trygve Slagsvold Vedum blir statsbudsjettet for neste år bare bedre og bedre.

Publisert Sist oppdatert

Jonas Gahr Støre har førstehåndskjennskap til hva som skjer når et parti vil presse ut en partileder. Han var tett på, og på Jens Stoltenbergs parti, da Thorbjørn Jagland i 2002 ble presset til å vike plass for Jens Stoltenberg.

Støre vet at angrep kan være det beste forsvar, men som partileder har han et ansvar for å roe ned en situasjon framfor å piske opp stemningen. Støres løsning er å stå fram uten en gang å antyde at han vil vurdere å trekke seg. Ikke nok med det. Han sier han er bortimot 100 prosent sikker på at han vil gå til valg neste år som statsminister.

I klartekst sier han at «om noen vil bli kvitt meg, må dere bære meg ut.» Han legger til at diskusjonen om hvem som skal lede partiet må tas i valgkomiteen og på landsmøtet. Underforstått: Aksjonistene må skjerpe seg.

Selvsikre Støre

At han skulle stå fram med en slik selvsikkerhet og kampvilje, hadde ikke flokken av anonyme motstandere regnet med.

Støre har etter all sannsynlighet lykkes med å flytte lederdiskusjonen over til nominasjonskomiteen som nedsettes i januar.

For sensasjonshungrige redaksjoner er det for godt til å være sant at en flokk anonyme tillitsvalgte vil kaste en sittende statsminister. Da stiller mediene opp for å skape mest mulig dramatikk – og klikk. Denne uken hevdet NRK, etter å ha snakket med over 20 anonyme kilder, at Støre sang på siste verset som partileder.

Det var ingen fylkesledere som støttet Støre ifølge NRK. Men ingen er bedre enn VG på å telle. De kan fortelle at det er 4 fylkesledere som har uttrykt tillit til Støre og 10 som ikke har tatt stilling. Alle statsrådene sier naturlig nok at de har tillit til Støre, 15 av 21 i sentralstyret og bare 1 av 49 stortingsrepresentanter har tatt til orde for at Støre bør trekke seg.

Støre har flertall

Støre kan med rette hevde han har flertall. VG har gjennomført en undersøkelse der 36 prosent mener Støre bør trekke seg, mens 53 prosent svarer at han bør bli sittende.

I NTB er tittelen: Én av tre Ap-folkevalgte mener Støre bør trekke seg. Slik bidrar de til fortellingen om at Støre mister støtten og er på vei ut. Tittelen burde vært: Flertallet støtter Støre.

Jeg har skrevet en kommentar denne uka der jeg tillater meg å tvile på om Ap vil vrake statsmannen Støre til fordel for relativt uerfarne Tonje Brenna

Den som kunne gitt en fornyelse i Ap, er Kari Nessa Nordtun. Men hun vil ikke ha jobben.

Raymond Johansen ble for noen år siden kjørt fram partileder, men det førte ikke fram.

Trond Giske sier han aldri blir partileder i Ap selv om en del mener han er den beste politikeren Ap har. Jeg skriver at Giskes motstandere nå må legge bort stridsøksen og forholde seg til at han er valgt på demokratisk vis: Magne Lerø: Giske tilbake – selvsagt er det noen som trekker seg

Støre kan med rette hevde han har flertall. VG har gjennomført en undersøkelse der 36 prosent mener Støre bør trekke seg, mens 53 prosent svarer at han bør bli sittende

Vedum den positive

Ingen slår finansminister Trygve Slagsvold Vedum i å se positivt på ting. Etter at SV har presset regjeringen til å hente ut enda 6,9 milliarder fra Oljefondet, sier Vedum at budsjettet er blitt enda bedre. Stortinget hentet også ut 20 milliarder mer fra Oljefondet i støtte Ukraina. Desto flere oljemilliarder, desto bedre budsjett. Det er slik det har blitt.

Tonje Brenna gjorde onsdag et tredje forsøk på å redde den 23 år gamle avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA).Det skar seg. Om dette vil føre til at sykefraværet øker, er ikke godt å si. Innevarsler det et kjøligere klima mellom partene i arbeidslivet, er det utvilsomt negativt. Her kan du lese om bruddet og partene som beskylder hverandre for at IA-avtalen skrotes ved årsskiftet: Steile fronter om sykelønn ga IA-brudd: Frykt for trepartssamarbeidets framtid

Ukraina mot tap

Denne uken skrev jeg at Nato-landene går mot et smertelig tap i Ukraina. Espen Barth Eide snakker fortsatt om at Ukraina skal seire selv om eksperter nærmest har opplest og vedtatt at det ikke er mulig.

Min påstand om at retorikk og realiteter knapt henger sammen når det gjelder Ukraina, bekreftes i en artikkel i Vårt Land i dag. Representanter fra alle partiene holder fast på «støtte- vinne- lykkes»-retorikken. Frps Morten Vold er den eneste som sier han tviler på at det finnes en militær løsning.

Vi kan ellers forteller at andelen kvinner i lederstillinger er økende. Slik er utviklingen

Ingen av de fire ekspertene de har snakket med, tror at Ukraina kan seire på slagmarken. Det er politikere som tror det, i alle fall sier de at de tror det.

Vi kan ellers fortelle at andelen kvinner i lederstillinger er økende. Slik er utviklingen. 

Vi tar også med en sak fra det rikholdige arkivet vårt: Leder, lær deg kunsten å lytte. Lurt å trene på den slags både på jobben og hjemme.

Vi har fått nye regler om kjønnsbalanse i styrene. John Christian Elden trodde han måtte kaste kvinnelig partner ut av styret. Så galt er det ikke. Han kan holde fast på de kvinnene han har kapret til seg og sitt advokatrike.

Ha en riktig god helg!

Powered by Labrador CMS