Leder
Tettere dialog med Russland
Det er i Norges interesse at regjeringen markerer avstand til den USA-styrte Russland-retorikken Jens Stoltenberg bedriver.
Makta rår. Ingen vet det bedre enn Nato-sjef Jens Stoltenberg.
Det er USA som har makten, ikke all, men det meste av den, i Nato.
Da må Jens Stoltenberg oppføre seg deretter. Det gjør han.
Han fikk endatil skryt av Donald Trump for jobben han gjør som Nato-sjef.
Slik må det være. Det renner diplomatisk blod i Stoltenbergs årer. Han kunne ikke så mye som antyde en gang, det han garantert mener, at Donald Trump er en kunnskapsløs idiot som truer både demokratiet og samholdet i Nato.
Relasjonen mellom Russland og Nato er for tiden på frysepunktet. Russland har ganske enkelt stengt sin faste delegasjon til Nato og de har beordret stengning av Natos kontor i Russland.
Dette kommer som et svar på Natos utvisning av åtte russiske diplomater som Nato mener i realiteten var etterretningsoffiserer.
– Vi beklager denne beslutningen, som ikke fremmer dialog og felles forståelse, sier Stoltenberg. Til det kan selvsagt Russland svare: «Det var dere som begynte».
Slik kan de holde det gående.
Slik Russland ser det, er Nato en aggressiv motpart som ruster opp og øker spenningen uten at det er noen grunn til det.
«Det er vi aldeles ikke», sier Stoltenberg. «Vi vil gjerne ha dialog».
Jonas Gahr Støre og Anniken Huitfeldt bør ta mål av seg til å påvirke Nato og EU til å gjøre tiltak som kan få dialogen med Russland i gang igjen.
Russland bryr seg ikke. De tåler isolasjon og sammenbrudd i dialogen. Slik øker spenningen.
Når spenningen øker, vil både Nato og Russland bruke mer på forsvar, holde flere øvelser og plassere mer militært utstyr tettere mot grensen.
Jens Stoltenberg er fanget i denne dynamikken.
Hans skjebne er å skrive seg inn i historien som en generalsekretær som bidro til at dialogen med Russland stoppet opp og spenningen økte uten at det ga større trygghet.
Frank Bakke-Jensen, forsvarsminister fra 2017 fram til regjeringen Solberg gikk av i høst, lød som et ekko av Jens Stoltenberg og USA.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt og statsminister Jonas Gahr Støre har lagt seg på en annen linje.
Denne uken har de begge møtt Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.
Møte mellom Huitfeldt og Lavrov har vært planlagt i lang tid. Det kom ikke all verdens ut av møtet. Det viktige var at de møttes.
Utad understreket de begge behovet for dialog og et godt naboskap.
Huitfeldt fikk invitasjon til å besøke Russland. Det viser at Russland er oppriktig i sitt ønske om dialog.
Nato har Lavrov gitt opp dialogen med. Det sier han rett ut.
Ettersom Lavrov skulle reise om Oslo tilbake til Moskva, benyttet Støre anledningen til å invitere ham til en «høflighetsvisitt».
Det svarte Lavrov ja til.
Det er en ytterligere markering av at Russland ønsker å styrke dialogen med Norge.
Det var Støre og Lavrov som for 10 år siden undertegnet delelinje-avtalen for Barentshavet. I går kunne de mimre om hva som er mulig å oppnå om dialogen er god.
Kai Eide, en meget erfaren diplomat og tidligere FNs utsending til Afghanistan, skiver på Facebook at møtet mellom de to er et signal om vilje til å gjenoppta en virkelig dialog.
«Dialog er i dag mangelvare. Det gjør meg glad og håpefull. Norge har både egne interesser og en bredere rolle å spille», skriver han.
Thorbjørn Jagland lanserte i går bind to av sin biografi «År i fred og ufred».
Han markerer avstand til den linjen Nato har lagt seg på overfor Russland.
Jagland mener vi bør prøve å oppnå mer med dialog framfor å ruste opp.
Russland ruster opp med henvisning til at Nato gjør det samme. Det burde være mulig å snu eller i det minste bremse den negative utviklingen.
Jonas Gahr Støre og Anniken Huitfeldt bør ta mål av seg til å påvirke Nato og EU til å gjøre tiltak som kan få dialogen med Russland i gang igjen.
Norge er bundet til EØS-avtalen. Det betyr ikke at vi har sagt fra oss et hvert handlingsrom.
Slik er det medlemskapet i Nato også. Vi har et handlingsrom vi kan utnytte for å styrke dialogen og samarbeidet med vår nabo i øst.
Vi har mulighet til å ta til orde for at Nato bør justerer kursen i forhold til Russland.
Det betyr ikke at Jonas Gahr Støre ved første og beste anledning skal uttale seg på en måte som får mediene til å gjøre et poeng av at nåværende og tidligere statsministre er uenige.