Leder
Uklarhet som strategi
Å være tydelig er et tveegget sverd. Vi er på full fart inn i en valgkamp der bevisst utydelighet er en strategi flere partier må følge selv lenge etter valgresultatet er klart.
Skal et lite parti vokse, kreves det tydelighet knyttet til noen saker med betydelig velgerappell. Rødt og MDG har valgt å ikke delta i en kamp om å få delta i en regjering. De prioriterer sine egne saker. Velgerne skal vite hva de får.
Rødt lykkes. Det er litt opp og ned for MDG. Men når Lan Marie Berg kaster seg inn i valgkampen med tøff og tydelig tale, kan det hjelpe på.
Hun tråkker i velkjente spor, men prøvde seg i forrige uke med et utspill om hvem som bør danne regjering. Hun mener Ap må søke støtte hos MDG, Rødt, SV som samlet bør kunne bli større enn Sp. Hun argumentere med at det blir krise for klima om Ap vender deg til Sp.
Som utspill rettet mot egen menighet og mulige støttespillere er dette ok. Inspirert over at MDG har fått hånden på rattet i Oslopolitikken, vil Lan Marie Berg skape tro på at det også kan skje på nasjonalt plan.
Det er lov å være optimist. Realistisk er det ikke at MDG får vesentlig innflytelse på nasjonalt plan.
Trygve Slagsvold Vedum har igjen markert at Sp ikke ønsker å dele regjeringstaburetter med SV. I forrige uke dro han strategien litt lenger ved å ta til orde for at en regjering bestående av Ap og Sp bør søke støtte hos Høyre i en del saker.
Det utspillet falt i god jord hos høyrefløyen i eget parti. Det er et flertall i Sp som heller går i retning Høyre enn SV.
Hva slags regjering vi får etter valget er imidlertid hyllet inn i utydelighetens slør.
SV har bevisst valgt utydelighet ved å legge opp til at et forhandlingsresultat skal ut til uravstemning blant medlemmene. Jonas Gahr Støre skal slite hardt med å få Sp til å delta i regjeringsforhandlinger på slike premisser.
Trygve Slagsvold Vedum kan bestå tydelighetstesten ved å holde fast på at Sp ikke vil være i regjering med SV.
Partilederne har alt å vinne på å få saker i fokus, ikke samarbeidskonstellasjoner om hva som skal skje «dersom så fremst, i fall» valgresultatet blir slik eller slik.
Erna Solberg sier hun fortsatt vil ha med både Frp, Venstre og KrF i regjering, selv om Frp sier at de ikke er vil være med.
Når man har som sin primære plan å lede en regjering basert på deltakelse fra partier som sier de ikke vil være med, betyr det stryk på tydelighetstesten.
Trygve Slagsvold Vedum er så pass kategorisk i sin avvisning av SV at Jonas Gahr Støres framstår like uklar som Erna Solberg om sitt foretrukne regjeringsalternativ.
Støre kan ikke si at han dropper SV. Da vil venstresiden i Ap reagere. Det kan eventuelt bli resultatet av de tautrekkingene som vil skje etter valget.
Trygve Slagsvold Vedum har alt å vinne på å holde fast mot motstanden mot å regjere med SV til siste slutt. Det kan tenkes at Jonas Gahr Støre må gjøre det klart at han heller danner regjering alene enn kun sammen med Sp, før Sp vil vurdere å åpne døren for SV.
Mediene elsker spekulasjoner om hva som kan komme til å skje etter et valg. Velgerne går fort lei debatter basert på spekulasjoner.
Partilederne har alt å vinne på å få saker i fokus, ikke samarbeidskonstellasjoner om hva som skal skje «dersom så fremst, i fall» valgresultatet blir slik eller slik.