Leder
Vågeng rister Stortinget
Dagen før hun slutter som Nav-direktør retter Sigrun Vågeng nødvendig kritikk mot politikerne for at de ikke hørte på henne da hun advarte dem mot å vedta nye, detaljerte regler om koronastøtte.
Nav er blitt kraftig kritisert både fra politikere og andre for at det har tatt lang tid å få utbetalt støtte til alle som er blitt rammet av koronakrisen.
Avtroppende Nav-direktør, Sigrun Vågeng, tar selvkritikk i et intervju med Aftenposten, men ikke over at det har tatt lang tid.
– Vi kunne vært tydeligere overfor politikerne i forkant om hva vi kunne levere, og om at det ville ta tid, sier hun.
Hun er ikke med på at Nav ikke har jobbet raskt nok eller har gjort feil.
Problemet var at Ap, Frp, SV og Sp ville ha bedre permitteringsordninger for dem som ble rammet av koronakrisen.
Regjeringspartiene sluttet seg til. Dermed måtte Nav utvikle spesialordningen helt fra bunnen av.
Vågeng sier hun advarte politikerne mot ordninger som krevede juridiske avklaringer og store endringer i regelverk og IT-systemer.
Hun ble ikke hørt. Stortinget gjorde til sammen 12 vedtak om nye ordninger.
Vågeng betviler ikke at det var godt ment fra politikernes side, men sier det er viktig at politikerne vet hva de ber om når de ber om noe.
Audun Lysbakken (SV) sier til Aftenposten at han visste veldig godt hva de ba om, og han står 100 prosent inne for det i dag.
Han mener et tema for koronagranskningen må bli hvorfor ikke systemet var rigget slik at en justering av ordningene kunne gjøres raskt i en krise.
Lysbakken mener de ikke har kritisert Nav - men regjeringen, for ikke å få på plass en nødløsning da de så at utbetalingene ikke ville komme i mai.
Lysbakken surrer rundt med en ønskekvist når han etterlyser ordninger som er rigget slik at de raskt kan endres.
IT-løsninger og systematikk utvikles på grunnlag av klare regler og bestemmelser, ikke for at de skal kunne endres raskest mulig.
I Nav har de heller ikke en nødløsningsknapp de kan trykke på for å gi permitterte forskudd på hva de har rett på.
Lysbakken surrer rundt med en ønskekvist når han etterlyser ordninger som er rigget slik at de raskt kan endres.
Regjeringen kunne muligens gitt alle landets banker beskjed om at de garanterte for et rentefritt lån på inntil 30 000 kroner til alle som mener de ikke har fått penger fra Nav i tide.
Det ville blitt et svare strev å få tilbakebetalt alle disse lånene.
Etater skal iverksette det politikerne vedtar. Byråkrater skal gjøre det de får beskjed om. Politikerne liker ikke at etatsleder forsøker å stoppe de de vil vedta med å henvise til at det blir vanskelig.
Hadde hun brukt utestemme i mediene og sagt at de permitterte neppe ville få utbetalt de de har rett på før i slutten av juli, hadde det blitt ei huskestue uten like.
Vågeng advarte politikerne, først og fremst arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen, med innestemme.
Hadde hun brukt utestemme i mediene og sagt at de permitterte neppe ville få utbetalt de de har rett på før i slutten av juli, hadde det blitt ei huskestue uten like.
Vågeng er ikke den første Nav-direktøren som kritiserer politikerne.
Tor Saglie løp første direktøretappe i nyskapningen Nav. Han kritiserte i ettertid at det ikke var samsvar mellom tilgjengelige ressurser og oppgavene som Nav skulle løse.
– Jeg fikk ikke ta de nødvendige operative grepene og fikk kjeft etterpå for at det ikke var gjort. Det var min tøffeste tid som Nav-direktør, uttalte Tor Saglie til Dagsavisen i 2011.
Da finanskrisen veltet inn over landet, «tryglet og ba» han om å få ansette flere saksbehandlere for å ta unna de voksende køene.
Men han fikk beskjed om å vente til et budsjettvedtak forelå. I januar 2009 eksploderte «kø-skandalen» i mediene, og Nav ble nærmest et skjellsord.
– Politikerne skrudde på alle bryterne samtidig, hevdet Saglie. Da var det etableringen av Nav han siktet til. Sammenslåingen skulle gå raskt – og det skapte årevis med kaos.
Det er usedvanlig krevende å komme med kritikk av politikerne når en sitter i salen.
Sigrun Vågens posisjon som sjef for Nav var svekket etter Nav-skandalen. Hun kunne ikke tillate seg å utfordre politikerne offentlig.
Nå kan hun gjøre det. I morgen er det siste dag på jobben.