Leder
Vedum med øksa
Det må brukes så mye øks mot hjertesaker og valgkampløfter i tiden framover, at Trygve Slagsvold Vedum til slutt innså at jobben som finansminister er det han som må påta seg.
Hadde Trygve Slagsvold Vedum fått viljen sin, ville han blitt «humør, inspirasjons- og oppmuntringsminister» med en ikke alt for tyngende portefølje.
Da kunne han reist mye rundt i landet, drukket kaffe og snakket med folk.
Regjeringen kan komme til å trenge en slik minister.
Men om mediene har rett, fikk Jonas Gahr Støre overtalt Vedum til å spre humør og glede innad i finansdepartementet, mens han utad skal framstå som «Mr. ansvarlighet» og minister for milliarder og gode prosjekter vi ikke har råd til likevel.
Det blir Trygve Slagsvold Vedums skjebne her i livet å måtte følge Bergprekenens ord i Matteus 5: «Deres tale skal være ja, ja og nei, nei. Det som er mer enn dette, er av det onde».
Vedums mareritt er at han som ser på seg selv som en positiv fyr og et ja-menneske, i sin nye rolle nesten bare må si «nei, nei».
Han går et hardt liv i møte. For slik er det å krabbe øverst på maktens tinde.
På vei mot taburetten i Finansdepartementet, kan Vedum riktignok glede seg over at han har fått ja fra Jonas Gahr Støre til å si nei til at det offentlige trekker inn svindyre kommunikasjonsrådgivere i tide og utide.
Her er det noen hundre tusen å spare. Han sender de muligens direkte til bøndene som må bli kompensert for at prisen på gjødsel har skutt i været.
Det er mulig de pengene alt er brukt opp siden fergeprisene skal halveres.
Vedum kan ikke starte sin karriere med å skru opp oljekrana mer enn det Sanner legger opp til.
Når Jan Tore Sanner torsdag skal overrekke nøkkelkortet til Trygve Slagsvold Vedum i Finansdepartementet, vil han ønske lykke til og legge til: «Husk du kan ikke bruke flere oljemilliarder enn jeg har lagt opp til».
Slik er det, for Vedum kan ikke starte sin karriere med å skru opp oljekrana mer enn det Sanner legger opp til.
I det budsjettet regjeringen legger fram i dag, legges det opp til å bruke 322,4 oljemilliarder. Det er 84,4 mindre enn i år.
Det skulle bare mangle. Norsk økonomi er så absolutt på bedringens vei etter koronaen har sluppet taket. Behovet for støtte og stimulering har falt bort.
Både Virke og NHO sier reduksjonen i oljepengebruken er større enn de hadde regnet med. Det samme mener flere fagøkonomer.
Et stramt budsjett er i Høyres ånd.
Den økonomiske politikken Erna Solberg har ført, har ikke vært preget av stramme budsjetter. Bruken av oljepenger har skutt i været.
Så det er mulig Sanner har tenkt at det siste budsjettet han legger fram skal være slik vi kjente Høyre før de dannet regjering med partier som er mer slepphendte med offentlig pengebruk.
Sanner kan tillate seg å legge fram et budsjett der han ikke skal leve med konsekvensene. Det er det Trygve Slagsvold Vedum som skal leve med.
Det er også et faglig argument for et stramt budsjett. Det kan dempe Norges Banks iver etter å øke renten.
Men, kan Trygve Slagvold Vedum si, hva med milliardene med økte inntekter på salg av strøm og gass til skyhøye priser?
Det øker statens inntekter, og oljefondet legger ytterligere på seg.
Det sier han nok ikke, selv om han tenker det.
For en finansminister gjelder det å ikke se for lyst på noe som helst. Optimisten Vedum skal få kjørt seg av fagøkonomene i departementet.
Jobben til Vedum fra torsdag av blir nok først og fremst å flytte på utgifter og inntekter innenfor de budsjettrammene som er lagt fram.
Skal bruken av oljepenger økes, får det bli i forhandlingene med SV etter at budsjettet er lagt fram. Det kan bli litt lettere å akseptere en økning når det kan hevdes at det var nødvendig for å få flertall for budsjettet.
Det kan være Støre og Vedum heller vil gi etter for SVs krav om arveavgift framfor å øke bruken av oljepenger for å få finansiert løfter i valgkampen.