DP helg
Sander Tingstad søker etter den norske folkesjela i det nye albumet "Opphav"
I albumet "Opphav" går fiolinisten Sander Tingstad tilbake til kilden, og tolker klassisk musikk på folkemusikkens premisser.
– Jeg opplever at klassisk musikk ofte tolkes likt. De norske verkene inspirert av folkemusikken interpreteres mer eller mindre på samme måte som annen musikk fra samme periode. Jeg mener denne musikken har noe særegent ved seg, og at det å ta tak i de folkemusikalske elementene åpner opp for nye og spennende muligheter, hvor man kan komme tilbake til noe av det som inspirerte komponistene til å skrive. Det enslige og melankolske. Nærheten. Det ekte og ærlige. Det vare, sier Sander Tingstad.
Albumet "Opphav" kommer som en del av prosjektet "Kunstmusikken & Folkesjela", hvor Tingstad tolker norsk klassisk musikk sammen med den prisbelønte pianisten Ingfrid Breie Nyhus og en av landets fremste folkemusikere, trekkspiller Mads Erik Odde.
Nyhus har vakt internasjonal oppsikt med sine utgivelser av slåttemusikk på klaver, og er kjent for sitt spontane og særegne uttrykk. Sammen skaper Tingstad og Nyhus en unik versjon av Griegs sonate i G-dur.
– Avkledd all nasjonalromantisk propaganda, blottla utøverne en mulig Grieg-interpretasjon i en annen dimensjon, med helt divergerende spilleregler og en vrangvendt estetikk som tvang tilhørerne (i hvert fall undertegnede) til komplett ommøblering av det vante og forventede musikalske "interiøret". Og beste av alt: dette foregikk uten smak av sensasjonstrang og demonstrasjon – dette sprang ut fra et kategorisk-musisk imperativ, lavmælt, inntrengende, nødvendig, sier Tor Espen Aspaas, pianist og professor ved Norges Musikkhøgskole.
Sparre Olsens ”Seks gamle bygdevisur frå Lom” er kjent og kjært repertoar for norske fiolinister, men det er ikke mange som kjenner de tradisjonelle visene som ligger til grunn for komposisjonen. Jarnfrid Kjøk fra Lom er en del av denne levende muntlige tradisjonen, og har fortalt om og sunget visene for Tingstad. Den enestående musikalske tradisjonen i visene, i form av rytmikk, klang og intonasjon, kommer til liv i et arrangement for fiolin og trekkspill av Mads Erik Odde.