Myndighetenes skitne sannhet

For første gang publiserer norske myndigheter offisielle tall som viser at elektrisiteten de fleste bruker har en klimafiendtlig opprinnelse. 45 prosent av strømmen kommer fra fossile energikilder mens mer enn 30 prosent kommer fra kjernekraft. Nå krever bransjeaktører at nordmenn må få vite hva de egentlig kjøper.

Publisert Sist oppdatert

I dag offentliggjør Norges Vassdrags og energidirektorat (NVE) sin oppdaterte Varedeklarasjon for 2011. Den viser det samme som Mandag Morgen dokumenterte allerede i fjor høst (se Mandag Morgen nr. 37, 2011). Opphavet til strømmen de aller fleste nordmenn bruker er skitten: 45 prosent fossil energi, 32 prosent kjernekraft og 23 prosent fornybar kraft. CO2-utslippet per kilowattime ligger på skyhøye 307 g/KWh.

– Dette er bra og en mer entydig deklarasjon enn tidligere. Det samsvarer godt med hva vi har ønsket oss, sier lederSandro Parmeggiani i For Better Days, som har spesialisert seg på å tilby garantert fornybar kraft til kundene.

NVE´s offisielle Varedeklarasjon står i skarp kontrast til historien om det rene vannkraftlandet i nord. Årsaken er at norsk kraftbransje tjener en snau milliard årlig på å selge såkalte opprinnelsesgarantier for strøm ut av landet, til utenlandske kunder som ønsker fornybar energi. I en virtuell retur må så Norge ta den langt skitnere produksjonsmiksen ute i Europa inn i Varedeklarasjonen som presenteres for norske kunder (se figur 1 og 2, samt tekstboks).

– Tallene som presenteres i år er basert på resultater fra det EU-finansierte RE-DISS-prosjektet, som tar hensyn til de europeiske landenes kjøp og salg av opprinnelsesgarantier. Med denne beregningsmåten blir fordelingen på ulike energiformer som angitt. Stor eksport av opprinnelsesgarantier gjør at varedeklarasjonen ikke gjenspeiler at 97 prosent av norsk kraftproduksjon kommer fra fornybare energikilder, men i stor grad viser en europeisk produksjonsmiks, sier NVE-direktør Per Sanderud. Etter spørsmål fra Mandag Morgen svarer han følgende på hva norske kunder som ønsker fornybar strøm bør gjøre:

– Alle som ønsker å dokumentere at det produseres fornybar kraft tilsvarende det de kjøper, må kjøpe opprinnelsesgarantier. Husholdninger og bedrifter må selv vurdere om de trenger eller ønsker slik dokumentasjon, sier Sanderud i NVE.

Opprinnelsesgarantier er lite kjent i Norge, men da strømleverandøren For Better Days (FBD) markedsførte sin kraft som ren og forbybar, i motsetning til strøm solgt av konkurrentene, ble det bråk. FBD kjøper opprinnelsesgarantier for strømmen de selger, men toneangivende norske kraftselskap klaget saken inn for Forbrukerombudet, som slo ned på FBD med full tyngde.

I Mandag Morgen nr 37, 2011 viser vi at Forbrukerombudet bommet på faktum og forståelse da de kritiserte FBD. Ombudets kritikk tvang likevel For Better Days til å dempe markedsføringen sin. Med de nye, offisielle tallene på plass kan akkurat det komme til å endre seg.

– Ja, vi må igjen se på vår kommunikasjon, og vurdere om vi skal skjerpe den i forhold til den nye deklarasjonen. Den forteller jo med all tydelighet at vi hadde rett sist også, men dessverre ikke hadde « lov til å si det», sier Sandro Parmeggiani.

Saken med opprinnelsesgarantiene er vanskelig for norsk kraftbransje. På den ene siden ønsker bransjen å bruke for hva det er verdt at norsk vannkraft er fornybar. På den andre siden takker ikke kraftselskapene nei til de solide ekstrainntektene de får ved å selge opprinnelsesgarantier. Det får miljøbevegelsen til å kritisere vannkraftprodusentene for dobbeltbokføring. Det vil si at man gir inntrykk av å selge den fornybare strømmen to ganger - først til miljøbevisste kunder ute i Europa og så enda en gang til nordmenn.

De nye tallene får ikke bransjeorganisasjonen Energi Norge til å endre holdning. Man adresserer heller ikke direkte dilemmaet som oppstår ved at man både må selge Opprinnelsesgarantier ut av landet og samtidig vil sette CO2-avtrykket til forbruker i Norge til null.

– I 2050 må all energibruk være CO2-fri, og utslipp fra fossile brensler håndteres i produksjonsleddet. Det innebærer at strøm vil bli en enda viktigere energibærer enn i dag. For å sikre at politikk, investeringer og forbruk bidrar til at energisystemet utvikles i denne retningen, mener vi CO2-avtrykket for strøm som energibærer må settes til null. Slik vil vi oppnå at elektrisitet velges som energibærer fremfor fossil energi. Varedeklarasjonen som NVE har utviklet gir et bilde av historisk produksjonsmiks, men er lite egnet som styringssignal for å nå klimamålene i 2050, sier informasjonssjef Aslak Øverås.

Sandro Parmeggiani For Better Days utfordrer nå Energi Norge direkte i forhold til kommunikasjon mot norske strømkunder. Han ønsker en langt tydeligere presisering av hva kundene egentlig kjøper enn i dag (se nederst i artikkelen).

– Det er åpenbart et marked for opprinnelsesgarantert fornybar energi i Norge, men det avhenger av at man får lov å kommunisere miljøfortrinnene til garantert fornybar energi, og at det pålegges strømselskapene å deklarere direkte til forbrukeren hva slags strømmiks de har kjøpt. Vi forventer at Energi Norge nå tar initiativ til en endring av «bransjenormen» for kommunikasjon av fornybar strøm, slik at man kan begynne å informere forbrukerne i stedet for å villede dem, sier han.

I Energi Norge er man derimot fornøyd med «bransjenormen» for kommunikasjon mot sluttbruker slik den er i dag, men lover likevel å bli tydeligere.

– Spørsmålet om CO2-vekting av strøm og varedeklarasjon er aktuelt både i Norge og resten av Europa. Vårt utgangspunkt er at bransjenormen, som er utarbeidet i samarbeid med Forbrukerombudet, fungerer tilfredsstillende. Vi skal imidlertid bli tydeligere i vår kommunikasjon om hva opprinnelsesgarantier innebærer både for kundene, leverandørene og produsentene, sier Øverås i Energi Norge, som mener den nye Varedeklarasjonen fra NVE er en klar forbedring i forhold til den tidligere versjonen.

I NVE er det uansett ingen planer om å endre regelverket for hva norske kunder skal få vite om hvor kraften de bruker har sitt opphav.

– Kraftleverandørene skal informere sine kunder om opprinnelsen til kraften de selger. Det å vise til varedeklarasjon på NVEs nettsider er en måte å gjøre dette på. Det foreligger ingen planer om å endre dette regelverket, sier MVE-direktør Sanderud.

Framtiden i Våre Hender. har engasjert seg for ordningen med opprinnelsesgarantier: – Jeg mener de strømprodusentene som selger ut fornybaregenskapene til utenlandske aktører må legge om all sin kommunikasjon og fortelle alle andre kunder at de ikke lenger leverer strøm med lave utslipp. Når dette blir klart for kundene, tror jeg at norske forbrukere vil be om opphavsgarantert strøm og være villige til å betale de ekstra kronene som skal til. Jeg mener at det beste folk kan etterspørre er opprinnelsesgarantier fra solkraft i Tyskland eller Spania. En økende etterspørsel etter slike garantier vil bidra til høyere priser og kan gi viktige insentiver til mer fornybar produksjon i hele Europa, sier leder Arild Hermstad.

Framtiden-lederen har også bitt seg merke i at en stor del av kraften i Varedeklarasjonen kommer fra kjernekraftverk. Ifølge NVE inngår også kjernekraft fra Russland i beregningene.

– Høy andel atomkraft vekker oppsikt. Det at noe av dette er fra russiske anlegg med stor ulykkesrisiko er noe norske forbrukere bør merke seg, sier Hermstad.

--------------------------------------------------------------

Krever bedre strøminformasjon

Etter at NVE oppdaterte sin Varedeklarasjon for strøm foreslår strømleverandøren For Better Days (FBD) en rekke informasjonstiltak for at forbrukerne skal få vite hva de egentlig kjøper. Hensikten er å øke etterspørselen etter opprinnelsesgarantert for fornybar elektrisitet. Her er FBDs forslag:

Obligatorisk informasjon på faktura og hjemmeside/min side hos strømleverandøren:

  • om leverandørens omsetning spesifisert med hensyn på sammensetning av energikilder, CO2 utslipp og mengde radioaktivt avfall
  • om kundens produkt spesifisert med hensyn på sammensetning av energikilder, CO2 utslipp og mengde radioaktivt avfall
  • om kundens faktiske forbruk spesifisert med hensyn på sammensetning av energikilder, CO2 utslipp og mengde radioaktivt avfall
  • om alternativet til kundens produkt – d.v.s. sammenligning av forbruket med og uten opprinnelsesgarantier
  • årsavregning til hver kunde med klimaregnskap for foregående år basert på faktisk forbruk og faktisk varedeklarasjon

Pålegg om at all markedsføring av strøm skal inneholde data som spesifiserer sammensetning av energikilder, CO2 utslipp og mengde radioaktivt avfall (tilsvarende bilannonser hvor gCO2/kilometer skal oppgis).

Miljøinformasjon på Konkurransetilsynets kraftprisoversikt der dette i dag er totalt fraværende. Den tilsvarende siden hos myndighetenes markedsregulator i Østerrike har en strømkalkulator som oppgir fordelingen mellom fornybar, fossil og kjernekraft til samtlige produkter som sammenlignes. Kraftprisoversikten bør inneholde:

informasjon som sammenligner strøm med og uten opprinnelsesgarantier, slik det gjøres i Østerrike

innføring i opprinnelsesgarantert strøm, varedeklarasjon for strøm omsatt i Norge uten opprinnelsesgarantier og hva forskjellen på fornybar energi og fossil- eller kjernekraft er.

Informasjonskampanjer med miljøinformasjon basert på varedeklarasjonen.

Kilde: For Better Days

Powered by Labrador CMS