Samfunn

1 av 4 tror samarbeidet ryker

25 prosent av de spurte i en fersk undersøkelse mener enten Kristelig Folkeparti eller Venstre vil bryte samarbeidet med regjeringen i løpet av neste år. Kulturministeren og justisministeren er de statsrådene flest tror blir byttet ut.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv og Ukeavisen Ledelse har gjennomført en undersøkelse blant leserne av vårt daglige nyhetsbrev. 1600 har svart innen fristen mandag kveld.

Et av spørsmålene handlet om hvilke statsråder Erna Solberg ville fjerne eller flytte på, dersom det blir aktuelt.

Nå ser det ut til at akkurat det vil skje i løpet av morgendagen – onsdag.

Dagens regjeringsspekulasjoner

  • NRK og flere aviser melder tirsdag at Erna Solberg i et ekstraordinært statsråd onsdag vil kunngjøre endringer i regjeringen for første gang siden hun tiltrådte for to år siden.
  • Flere kilder sier til VG at klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) kan bli flyttet til et annet departement.
  • Etter det VG erfarer skal tidligere Frp-kronprins Terje Søviknes være kandidat til en ledig ministerpost.
  • Flere skriver at fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) skal være på vei ut. Ifølge VG er det Frps Per Sandberg, som er bosatt på Senja, som overtar hennes jobb.
  • Det er sprikende meldinger om olje- og energiminister Tord Lien (Frp)s fremtid. TV 2s kilder sier Lien blir sittende, mens andre sier han er på vei ut.
  • Kulturminister Thorhild Widvey (H) og arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) byttes begge ut som statsråder, erfarer Aftenposten.
  • Sylvi Listhaug (Frp) går av som landbruksminister, men fortsetter i et annet departement, skriver VG og Aftenposten. Adresseavisen melder at hun overtar ansvaret for innvandringsfeltet i en statsrådsrolle i Justisdepartementet.
  • Ifølge VG blir Jon Georg Dale (Frp) ny landbruksminister. Han er i dag statssekretær i Finansdepartementet.
  • Europaminister Vidar Helgesen (H) ser ifølge VG ut til å flyttes ut fra Statsministerens kontor til et nytt departement.
  • Ifølge VG får kommunalminister Jan Tore Sanner (H), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) beholde jobbene de i dag har i regjeringen. Ifølge TV 2 fortsetter også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen .

Kilde: NTB

Skal vi dømme etter spekulasjonene i media, er våre lesere på linje med statsminister Erna Solberg når det gjelder hvem som vil gå.

40 prosent tror kulturminister Thorild Widvey blir byttet ut.

I mediene i dag spekuleres det om at miljøminister Tine Sundtoft, fiskeriminister Elisabeth Aspaker, europaminister Vidar Helgesen og arbeidsminister Robert Eriksson er blant de som skal byttes ut. Dessuten snakkes det om at justisdepartementet skal få en ekstra minister med ansvar for innvandring, asylsøkere og flyktninger.

Dagens Perspektivs lesere tror også det blir endringer i Justisdepartementet. 36 prosent tror justisminister Anders Anundsen vil byttes ut.

I tillegg scorer både Elisabeth Aspaker (35 %), klimaminister Sundtoft (29 %) og europaminister Helgesen (24 %) høyt blant dem man tror må gå.

Tror Widvey og Anundsen byttes ut

Tror du statsministeren vil bytte ut noen av statsrådene i løpet av 2016 – i så fall hvilke?

Kilde: Dagens Perspektiv. (Finansminister og Frp-leder Siv Jensen er ikke tatt med, da hun er med å legge kabalen)

Ingen regjeringskrise

Vi spurte også våre lesere om de tror regjeringen blir sittende ut 2016. 85 prosent svarer at de tror regjeringen vil holde ut neste år. 10 prosent tror det blir regjeringskrise.

Samarbeidet med KrF og Venstre er folk mer skeptiske til. 25 prosent mener enten KrF eller Venstre vil bryte ut av den samarbeidsavtalen de to partiene har med regjeringen.

Det har som kjent vært mye støy rundt budsjettforhandlingene de siste to årene. Tonen mellom støttepartiene og regeringen har til tider vært svært skarp, særlig når det har dreiet seg om flyktninger og asylsøkere og om klimasaker. Dersom kun ett parti – enten KrF eller Venstre – bryter samarbeidet, vil regjeringen fortsatt ha flertall i Stortinget med den gjenværende partneren. Men det vil i sin tur legge et et ekstra press på det partiet som står igjen «alene» med Høyre og Frp.

1 av 4 tror samarbeidet ryker

Tror du KrF eller Venstre vil bryte det formelle samarbeidet med regjeringen i løpet av 2016?

Kilde: Dagens Perspektiv.

Om undersøkelsen

Dagens Perspektiv og Ukeavisen Ledelse har spurt 20 000 av alle som abonnerer på Dagens Perspektivs daglige nyhetsbrev en rekke spørsmål om politikk i året som er gått. Vi fikk 1600 svar.

Under vignetten «Politisk årsregnskap» vil vi i dagene fremover bringe flere saker fra den undersøkelsen.

I morgen: Erna er stjerna – dommen over regjeringskollegiet

Powered by Labrador CMS