Samfunn
10 geopolitiske spådommer for 2016
Analyseselskapet Eurasia Group har gitt sine spådommer for 2016. USA vil aldri tillate en president som ikke slipper inn muslimer, alliansen mellom USA og Europa er på sitt svakeste noensinne og det er duket for flere geopolitiske krumspring fra Putin og Erdogan, tror de.
Hvert år utgir det ledende analyseselskapet Eurasia Group en rapport om risiko for året som kommer som tar for seg mulige utenrikspolitiske utfordringer. I årets utgave Top Risks 2016 er det 10 punkter som er løftet frem som ekstra viktige å følge med på for å unngå ubehaglige geopolitiske overraskelser i år. Hovedpunktene er presentert som en form for scenarioer.
1) Den hule alliansen - Den transatlantiske alliansen er på sitt svakeste og minst relevant på alliansens levetid på 70 år. Russlands videre handlinger i Ukraina og konflikten i Syria vil synliggjøre alliansens partneres avvikende interesserer enda mer.
2) Lukket Europa - Det vil oppstå en klarere konflikt mellom de som ønsker et lukket og de som ønsker et åpnere Europa. Kombinasjonen av ulikhet, flyktninger, terrorisme og politisk press fra grasrota vil bli den hittel største utfordringen for prinsippene EU er tuftet på. Europas åpne grenser vil bli konfliktens kanskje viktigste kamparena. Risikoen for at Storbritannia skal bryte ut av EU er undervudert. EU vil fortsette å fungere som en økonomisk union, men vil miste mye av sin sosiale rolle.
3) Kinas fotavtrykk - I dag er det kun Kina som har en global økonomisk strategi. Utviklingen i Kina vil påvirke resten av verden i enda større grad enn det allerede gjør.
4) IS og "venner" - IS er verdens mektigste terrororganisasjon og den internasjonale responsen har ikke vært tilstrekkelig. I 2016 vil problemet fremstå som uløselig og IS vil forsøke å dra nytte av situasjonen. De mest utsatte landene vil fortsatt være Frankrike, Russland, Tyrkia, Saudi-Arabia og USA.
5) Saudi-Arabia - Risikoen for at konflikten innad i kongefamilien vil tilta dette året, er økende. Kongedømmets stadig mer isolerte status vil føre til stadig mer aggressive handlinger i midt-østen.
6) Fremveksten av teknologer - Et utvalg svært innflytelsesrike utenomstatlige aktører fra teknologiverden vil spille en stadig viktigere rolle i global politikk. Dette er en gruppe som spenner fra Silicon-Valley-selskaper til hacker-grupperinger. Den økte politiske innflytelsen vil bli møtt med motstand fra regjeringer og befolkning, og gnissningene vil føre til svingninger både politisk og i markedene.
7) Uforutsigbare ledere - En rekke ledere kjent for utforutsigbare handlinger kommer til å gjøre landskapet for internasjonal politikk svært interessert i år. At Putin, Erdogan og Saudi-.Arabias kronprins Mohammed bin Salman alle har interesser i noen av de samme konfliktene, gjør situasjonen i Syria ekstra uforutsigbar.
8) Brazil - President Dilma Rousseff slåss for sitt politiske liv, og økonomien i landets hennes er ventet å forverre seg i 2016. Selv om hun overlever, vil ikke partiet hennes ha slagkraft nok igjen til å gjennomføre nødvendige reformer. En eventuell administrasjon ledet av visepresident Michel Temer vil ikke gjøre det bedre.
9) Ikke nok politiske valg - Det er få valg i de viktige fremvoksende økonomiene i år. Lavere vekst og stagnerede levestandarder vil føre til misnøye og stabiliteten i mange av disse landene vil komme til å lide som følge av det. Historisk er markeder mer stabile i år uten valg, men i 2016 blir det annerledes.
10) Tyrkia - President Erdogan vil presse på for å erstatte landets parlamentssystem med et nytt politisk system med en president. Han kommer ikke til å klare det i 2016, men han vil lykkes med å skade Tyrkias økonomi ytterligere. Det er tvilsomt at PKKs voldelige handlinger kommer til å stoppe, og USA press for å få Tyrkia til å slå hardere ned på IS vil kun få beskjedne resultater.
Annet - USAs velgere kommer ikke til å støtte en president som stenger lander for muslimer. Kinas økonomi kommer ikke til å gå inn for en hard landing, Japans president Shinzo Abe, Indias Narendra Modi og Kinas Xi Jinping kommer til å holde de tre asiatiske kjempene på kurs mot økonomisk reform og mer langsiktige strategier, noe som bidrar til lavere risiko for konflikter i Asia i 2016.