Nyheter

Muskel- og skjelettplager står for nesten halvparten av sykefraværsdagene i næringsmiddelindustrien. Illustrasjon: iStock

Dette prioriterer Arbeidstilsynet i 2022

Arbeidstilsynet måtte prioritere andre typer tilsyn under pandemien, men nå er de forebyggende tilsynene startet opp igjen.

Publisert Sist oppdatert

– I 2022 prioriterer vi tilsyn som forebygger ulykker og seriøse og anstendige arbeidsvilkår i allmenngjort del av næringsmiddelindustrien, sier nasjonal koordinator Hilde Austrheim i Arbeidstilsynet til Matindustrien.

Foto Hilde Austrheim er nasjonal koordinator i Arbeidstilsynet.

Allmenngjort viser i denne sammenhengen til landsomfattende tariffavtaler som også gjelder uorganiserte og utenlandske arbeidstakere.

LES MER | Krevende kamp mot sykefraværet

Bråstopp under pandemien

Under hele pandemien prioriterte Arbeidstilsynet på oppdrag fra regjeringen tilsyn med smittevernsforebygging og innkvartering.

På dette området ble det fra pandemistarten 12. mars 2020 og fram til 6. januar i år gitt totalt 238 reaksjoner mot virksomheter i næringsmiddelindustrien, med varsel om pålegg som den dominerende reaksjonstypen med 165 tilfeller. Kun i ett tilfelle ble det vedtatt stans av virksomheten.

I perioden fra 2017 og fram til pandemien startet, gjennomførte Arbeidstilsynet totalt 728 tilsyn i næringsmiddelindustrien, flest knyttet til produksjon av bakeri- og pastavarer (306), kjøttindustrien (117) og sjømatnæringen (114).

Totalt ble det gitt 2.220 reaksjoner, de mest alvorlige var vedtak om stans av virksomheten (13 tilfeller), overtredelsesgebyr (2) og tvangsmulkt (148).

Prioriterte tilsynsområder

I 2022 skal Arbeidstilsynet bidra til et godt arbeidsmiljø for de mest utsatte gruppene for:

  • Kreftfremkallende eksponering i arbeidslivet

  • Arbeidsrelaterte ulykker med alvorlig skade

  • Arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager

  • Arbeidsrelaterte psykiske plager

– Innenfor disse skal vi prioritere arbeidsmiljøforholdene som gir størst risiko for helseutfall ifølge det ferskeste risikobildet. Vi vil ikke prioritere tilsyn med tema muskel- og skjelettplager i næringsmiddelindustrien fordi bransjeprogrammet jobber godt med dette og det bør få virketid før en kan se effekt av arbeidet, sier Austrheim.

Muskel- og skjelettplager stod for nesten halvparten av sykefraværsdagene i næringsmiddelindustrien i siste kvartal i 2021, viser tall fra Nav.

LES MER | Opplæring skal øke nærværet og kutte fraværet

Fem dødsfall siden 2017

Arbeidstilsynet har ansvaret for statistikken over arbeidsskadedødsfall, definert som «en arbeidsskade som fører til at den skadede dør innen ett år etter at ulykken skjedde». Totalt for Norge har antall arbeidsskadedødsfall variert mellom 27 og 31 per år i perioden 2017-2021.

I denne perioden har fem personer mistet livet i næringsmiddelindustrien: To i 2017, ingen i 2018, og en i hvert av årene 2019, 2020 og 2021.

Powered by Labrador CMS