Anniken Huitfeldt (Ap) og mannen Ola Flem før Stortingets avslutningsmiddag for stortingsrepresentantene i september 2021.

Foto

Arkivfoto: Naina Helen Jåma / NTB

Anniken Huitfeldt sier hun er helt sikker på at hun ikke har gitt informasjon som har hatt betydning

Publisert: 31. august 2023 kl 09.46
Oppdatert: 31. august 2023 kl 10.37

­

Utenriksministeren fastholdt på NRKs Politisk kvarter torsdag sin påstand om at hun er helt sikker på at hun ikke har delt «informasjon som har betydning» med sin ektemann.

– Dette er jo straffbart å snakke om, så det er klart jeg ikke gjør det, sa statsråden da hun var gjest i radioprogrammet.

Hun siktet til et eksempel, der hun fortalte at hun hadde kunnskap om at det skulle innføres grunnrenteskatt på havbruk før nyheten ble offentliggjort.

– Ja, vi har snakket om lakseskatt fordi det er en viktig del av nyhetsbildet. Vi diskuterer jo ting som er på nyhetene. Men for eksempel da jeg visste at det skulle innføres lakseskatt, så snakket jeg ikke med noen om det den måneden jeg satt på den informasjonen før den ble offentlig, sa Huitfeldt.

Laks og våpen

Gjennom investeringsselskapet sitt Flemo AS har Huitfeldts ektemann, Ola Flem, foretatt mer enn 100 transaksjoner i aksjer siden kona ble utenriksminister i oktober for to år siden.

Saken fortsetter under annonsen

På grunn av Huitfeldts stilling som statsråd blir hun inhabil i saker som angår selskaper som ektemannen har investert i. Det innrømmet hun overfor VG onsdag.

Flem har blant annet handlet aksjer i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen og børsnoterte lakseselskaper som Mowi, Grieg Seafood og Lerøy Seafood, samt flyselskapet Norwegian, viser listen over transaksjonene.

Huitfeldt framholder med styrke at hun ikke var klar over ektemannens aksjehandler og at hun uansett ikke har gitt ham ulovlig innsideinformasjon.

Hun er dessuten sikker på at hun ikke uforvarende eller uvitende har overført informasjon til ektemannen, ved at hun for eksempel har snakket i telefonen om konkrete saker eller selskaper.

– Det er én type selskaper som ligger på mitt bord, for eksempel som er knyttet til våpeneksport. Dette er saker jeg behandler til daglig, og som jeg ikke snakker om på telefon, blant annet av hensyn til etterretning. Så jeg er helt sikker på at han ikke kan ha overhørt informasjon på de områdene som ligger på mitt bord, sa Huitfeldt.

– Når det gjelder informasjon om de andre selskapene, så er ikke det samtaler jeg har eller papirer jeg har med hjem. Det er saker som behandles av andre statsråder, la hun til.