Aktuelt
250 millioner til forskning for et bærekraftig velferdssamfunn
Forskningsrådet lyser denne våren ut en kvart milliard til forskerprosjekter innen velferd, arbeidsliv, migrasjon, arbeidsmiljø, arbeidshelse og pensjon.
Gjennom forskningsprogrammet VAM II lyser Forskningsrådet ut en rekordstor sum for å takle noen av de største samfunnsutfordringene Norge står overfor. Til sammen lyses det ut 250 millioner kroner, og søknadsfristen er 10. april.
Å utvikle en bærekraftig velferdsstat med et inkluderende arbeidsliv som tar vare på både de eldre og de nyankomne, er vanskeligere enn noen gang. Samtidig ser vi økende forskjeller, økende barnefattigdom og for mange personer står utenfor arbeidslivet, skriver Forskningsrådet i en nyhetsmelding.
Gjennom denne satsingen vil vi finansiere forskning som kan bidra i utformingen av politikken.
Nytt i denne utlysningen er at temaene sykefravær, arbeidsmiljø og arbeidshelse og pensjon er inkludert. Tidligere er disse temaene finansiert gjennom egne satsinger, men Forskningsrådet mener behovet for å se det hele i sammenheng er større nå enn noen gang.
– Vi trenger forskning av høy kvalitet om trendene som påvirker samfunnet vårt. Gjennom denne satsingen vil vi finansiere forskning som kan bidra i utformingen av politikken. Koblingen mellom helse og arbeidsliv er et av de nye områdene vi trenger mer kunnskap om, sier administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Departementet betaler
Arbeids- og sosialdepartementet er hovedfinansieringskilde for det nye programmet og er spesielt opptatt av at forskningsprosjektene skal gi departementet kunnskap som skal bidra til å løse arbeids- og velferdssektorens utfordringer.
– Jeg har høye forventninger til VAM II. Programmet skal gi forskning av høy kvalitet. For å oppnå målet om et omstillingsdyktig arbeidsliv med høy sysselsetting trenger vi mest mulig kunnskap, sier arbeids og sosialminister Anniken Hauglie i omtalen av programmet på Forskningsrådets nettsider.
– Det er behov for enda mer kunnskap om virkemiddelbruk, arbeidsmarkedspolitikk, arbeidsmiljø- og sikkerhetspolitikk, pensjonspolitikk og politikken knyttet til trygd og annen inntektssikring. Forskningen må både bidra til forståelse av hvordan sektoren utvikler seg, og danne grunnlaget for løsninger på fremtidens velferd- og arbeidslivspolitikk, sier Hauglie.