Samfunn

Mange myter om kvinner, familie og arbeidsliv avlives i ny bok.

6 myter om mødre i arbeidslivet

Jobber kvinner like mye som menn? Får kvinner mindre betalt for samme jobb? Hvor mange ekteskap ender i skilsmisse?

Publisert Sist oppdatert

OsloMet-professor Silje Bringsrud Fekjær og journalist Thea Storøy Elnan ga i april ut boka «Mamma i balanse. Fortellinger og fakta om norske mødre og arbeidslivet». I boka avliver de flere seiglivede myter om familieliv og arbeidsliv. På OsloMets hjemmesider går sosiologiprofessor Bringsrud Fekjær igjennom seks av dem:

1. «I de fleste norske familier er begge foreldrene i full jobb»

Familier i tidsklemme med begge foreldre i full jobb, blir ofte fremstilt som normalen i Norge. Men mange har en helt annen hverdag enn full jobb og tradisjonell kjernefamilie.

– Det er faktisk bare halvparten av norske familier som har to foreldre i full jobb. I tre av ti familier jobber mor deltid og far heltid, sier Bringsrud Fekjær.

2. «Kvinner er dobbeltarbeidende»

Mange tror at kvinner flest jobber dobbelt, altså at de først går på jobb og etterpå tar arbeidet hjemme, mens menn er ferdige for dagen etter at de kommer hjem fra jobb.

– Nei, det stemmer ikke. I snitt jobber vi faktisk like mye, men fordelingen av arbeidet er fortsatt skjev. Kvinner bruker mer tid på husarbeid og mindre tid på yrkesarbeid enn menn.

3. «Selv når kvinner jobber like mye og i samme type jobb får de mye lavere betalt enn menn»

Det blir ofte gjentatt at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn fortsatt er store i Norge. Men gjelder det også når de jobber like mye og i samme type jobb som menn?

– Det er ikke så enkelt. Det meste av kjønnsforskjellen mellom kvinner og menn skyldes at menn jobber mer og i yrker som betaler mer. Når vi tar hensyn til dette, tjener menn «bare» 7 prosent mer enn kvinner, sier Bringsrud Fekjær.

Sammenligner vi derimot hva menn og kvinner tjener i året uten å ta hensyn til hvor mye de jobber og med hva, er lønnsforskjellene svært store: Menn tjener 31 prosent mer enn kvinner.

4. «Husmoren er en utdødd art»

– Myten om at husmoren er en utdødd art er overdrevet. Det er fremdeles nesten en av ti norske damer som jobber lite eller ingenting, forteller Bringsrud Fekjær.

Hun forteller at dersom man sammenligner med andre land, viser det seg at det er litt flere hjemmearbeidende i Norge enn i Sverige og i Danmark.

5. «Det er trendy å få tre barn»

– Mange har inntrykk av at det er mer og mer populært å få tre barn, men sannheten er faktisk det motsatte: At færre og færre velger å gå for barn nummer tre, forteller professoren.

Statistikken viser at yngre kvinner ønsker seg færre barn enn eldre. Mens dagens 20-åringer synes to barn høres ideelt ut, mener 50-åringene at det optimale er flere barn.

– Færre og færre velger å gå for barn nummer tre

6. «Halvparten av alle ekteskap ender i skilsmisse»

Dette er en utbredt myte, men tallet er for høyt. Hvor mange som skiller seg er vanskelig å telle fordi vi ikke har fasiten før de dør. Det beste målet blir derfor en prognose, basert på hvordan folk skiller seg i dag.

– Nesten fire av ti kommer til å bli skilt dersom dagens skilsmissemønster holder seg. Fremdeles mange, men ikke halvparten, korrigerer Bringsrud Fekjær.

Foto Silje Bringsrud Fekjær, professor ved OsloMet. Foto Sonja Balci
Powered by Labrador CMS