Samfunn
– Å fjerne Politidirektoratet vil være direkte uansvarlig
Høyre mener Senterpartiets forslag om å legge ned Politidirektoratet er uklokt. Men Politiets fellesforbund støtter Senterpartiets kritikk.
– Senterpartiet kan umulig ha satt seg inn i hva direktoratet arbeider med.
Hårek Elvenes, stortingsrepresentant Høyre og medlem av justiskomiteen, reagerer sterkt på Senterpartiets forslag om å legge ned Politidirektoratet. Han mener nestleder Ola Borten Moes forslag er høyst merkverdig og vitner om manglende forståelse for utfordringene i norsk politi.
Vil legge ned Pod
Fredag legger Senterpartiets fram sitt partiprogram. Ola Borten Moe varsler i Nationen torsdag at Senterpartiet tenker nytt om offentlig styring. I programmet skal det ligge føringer om kutt i direktorater og offentlige instanser. Ett av direktoratene Borten Moe vil legge ned er Politidirektoratet, forvaltningsorganet under Justis- og beredskapsdepartementet og øverste ledelse av politiet.
Borten Moe vil, ifølge Nationen, at pengene som spares skal gå til tjenesteyting, som mer politi i gatene, og direktoratets oppgaver skal spres ut på flere. Partiledelsen ønsker en oppbemanning av Justisdepartementet og flere midler til politidistriktene.
– Politiet har lidd under mangel på ledelse
– Å fjerne Politidirektoratet vil være direkte uansvarlig, sier Hårek Elvenes, stortingsrepresentant Høyre og medlem av justiskomiteen.
Elvenes mener norsk politi tvert imot hva Senterpartiet mener, har lidd under mangel på overordnet ledelse.
– Vi trenger et politi med felles ledelse, mener han.
Elvenes foreslår at Ola Borten Moe tar seg en tur til Politidirektoratet for å få kunnskap om hva de arbeider med.
Høyre-politikeren mener også at nestlederen i Senterpartiet bør lese Gjørv-rapporten, gjennomgangen av beredskapen under terrorangrepet 22. juli 2011.
– Politidirektoratet har tatt fatt i de manglende som Gjørv-kommisjonen påpekte. Det krever naturlig nok mer bemanning, sier Elvenes.
Forbundet støtter Senterpartiet
– Det er for voldsomt å gå for nedleggelse uten forbehold, men vi mener at Politidirektoratet sin rolle bør vurderes, sier Sigve Bolstad, leder av Politiets fellesforbund, i en pressemelding.
Fagforbunet deler Senterpartiets bekymring over at Politidirektoratet ikke leverer i distriktene og er for topptunge. De peker også på at direktoratet har vokst fra 120 stillinger da det ble opprettet, til 314 faste ansatte i dag, som ABC nyheter skrev i sommer.
– Politiets Fellesforbund har vært kritiske til den enorme oppbyggingen av Politidirektoratet. Samfunnet er ikke tjent med et topptungt politi, uten ressurser i førstelinjen, sier Bolstad.
Og legger til:
– Samtidig skal Politidirektoratet lede politiet gjennom store omstillinger og det er viktig at man både har folk og kompetanse til for å kunne lede etaten gjennom en slik fase, sier forbundslederen.
Høyres Elvenes peker imidlertid på at politiet har står overfor en enorm oppgave med å rydde opp i gamle datasystemer, som vokste frem på grunn av en manglende overordnet ledelse.
– Det er ikke gjort over natta. Det er også en medvirkende årsak til at direktoratet har vokst, sier han.
Flere direktorater lever farlig
Ola Borten Moe i Senterpartiet ser på muligheten for å legge ned flere direktorater. Til Dagens Perspektiv sier han at Valgdirektoratet, som har ansvar for valggjennomføringen på landsbasis, kan legges ned. Han peker også på Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet, som mulige kandidater.
– Du skal være veldig interessert i norsk statsforvaltning for å ha oversikt over alt som finnes. Jeg tar meg i å høre om direktorat jeg ikke visste om, og jeg ser på meg selv som medium pluss interessert, sier Borten Moe til Klassekampen.
Også andre politikere har ønsket å kutte ut direktorater. I 2015 sa Trond Giske (Ap) at Utdanningsdirektoratet bør legges ned, og Per Sandberg (Frp) ba allerede i 2013 om nedleggelse av Politidirektoratet.