Samfunn

Vitenskapsmuseet i London trekker folk fra hele verden. Britiske forskere kan bli mindre populære i Europa etter brexit.

Advarer forskere mot å samarbeide med briter etter brexit

Faren for en hard Brexit gjør at norske søkere til EUs forskningsprogrammer bør gjøre en grundig vurdering av risikoen ved samarbeid med britiske partnere.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Forskningsrådet sitt nyhetsbrev i dag. Rådet anbefaler norske søkere å tenke seg godt om før de de deltar i søknader som koordineres av britiske institusjoner og bedrifter.

For eksisterende prosjekter med britiske samarbeidspartnere må norske deltagere være forberedt på endringer i prosjektene og reforhandling av kontrakter, heter det fra Forskningsrådet. De frykter at norske forskningsmiljøer vil bli skadelidende når Storbritannia nå på en eller annen måte skal forlate EU.

Hadde avtale om overgangsordning

I den avtalen statsminister Theresa May hadde framforhandlet med EU var britisk deltakelse i EUs forskningssamarbeid Horisont 2020 sikret kontinuitet fram til programmets avslutning i 2020. Men etter at det britiske parlamentet avviste avtalen nylig, og risikoen for en «no deal» eller «hard brexit» vokser, har man ingen overgangsavtale for forskningsfeltet.

Det vil å så fall kunne få konsekvenser for norsk forskning.

På overordnet nivå vil spesielt begrensinger på mobilitet for studenter og ansatte kunne skape utfordringer for briter som ønsker å forske/jobbe ved norske forskningsinstitusjoner og bedrifter, og tilsvarende for nordmenns muligheter til det samme i Storbritannia, skriver Forsningsrådet.

Andre områder som kan rammes er tilgang til forskningsinfrastruktur, immaterielle rettigheter (IPR), europeiske partnerskapsordninger og fellesprosjekter som ledes av britiske forskere.

Må tenke seg godt om

Dersom det ikke oppnås enighet om en avtale som også omfatter forskning, vil Storbritannia få status som tredjeland i Horisont 2020. Britiske partnere kan i en slik situasjon fortsatt delta i prosjekter, men vil i de fleste tilfeller ikke kunne motta finansiell støtte fra EU.

For prosjektsøknader til kommende utlysninger i Horisont 2020 anbefaler Forskningsrådet at norske søkere nøye vurderer mulig risiko knyttet til samarbeid med britiske partnere.

Forskningsrådet anbefaler norske søkere å tenke seg godt om før de deltar i søknader som koordineres av britiske institusjoner og bedrifter, eller delta i samarbeidsprosjekt der den ene partneren kommer fra Storbritannia, skriver Forskningsrådet i sitt nyhetsbrev.

Powered by Labrador CMS