Samfunn

– Det blir enda viktigere at alle bidrar til felleskapet, når ulikhetene blir større, mener Marte Gerhardsen, leder i tankesmien Agenda.

Agenda: – Ap bør se til Venstre

Venstre vil gjeninnføre arveavgiften i nytt partiprogram. Samtidig signaliserer Arbeiderpartiet at de ikke vil gå inn for skatt på arv.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag lanserte Venstre sitt nye partiprogram. I forkant har det som vanlig kommet noen lekkasjer. Denne gangen dreier de seg først og fremst om skatt.

I Vårt Land kom det frem at Venstre vil innføre en egen kirkeskatt i Norge. Men mer oppsiktsvekkende er det at Venstre, ifølge NRK, vil gjeninnføre skatt på arv.

Målet om fjerne formueskatten på sikt, er heller ikke lenger i Venstres program. Dermed vil Venstre gå inn for to skatter, arv og formue, som er svært upopulære på høyresiden.

Til venstre for Ap

Arbeiderpartiet, på sin side, har de siste ukene signalisert at de ikke vil gå inn for skatt på arv. Ved å gå inn for ny arveavgift kan Venstre dermed legge seg til venstre for Ap i skattespørsmålet.

– Her bør Ap se til Venstre, sier Marte Gerhardsen, leder i sentrum-venstretankesmien Agenda.

Hun kan ikke si om hun tror Ap til slutt vil gå inn for arveavgift, men sier at hun håper på løsninger i skjæringspunktet mellom sentrum og venstre.

– Sentrum- og venstrepartiene tenker likt om mange politikkområder, sier hun.

Arv har blitt viktigere

– Forslaget fra Venstre er spennende. Vi ser at arv over tid har blitt mer avgjørende. I dag har 77 av de hundre norske rikeste arvet formuen sin, sier Gerhardsen.

Hun viser til en undersøkelse gjort ved Universitetet i Oslo som viser at mens én av fire av Norges rikeste hadde arvet formuen sin i 1993, hadde halvparten av landets rikeste arvet formuen i 2010. Dette er en trend som speiler den globale utviklingen. Den franske økonomen Thomas Piketty har, ved hjelp av statistisk, vist at ulikhetene blir større og at flere rike arver sine formuer.

– Når arv blir en så viktig faktor undergraver det arbeidslinja, og samfunnskontrakten om at alle har de samme mulighetene til å jobbe seg opp, sier Gerhardsen.

Et tilleggsargument er, ifølge Gerhardsen, er at i en «winner takes it all»-økonomi samles mye kapital i større grad enn før i multinasjonale selskaper og hos enkeltpersoner.

– Da blir det enda viktigere å sikre at alle bidrar til felleskapet, sier hun.

Ikke som den gamle arveavgiften

Lederen for programkomiteen og Venstres nestleder Terje Breivik sier til NRK at partiet ikke kommer til å støtte en arveavgift som ligner på den gamle, fra før den ble avskaffet i 2014.

– Den hadde store negative konsekvenser. Den gjorde generasjonsskifter i næringslivet nærmest umulige, sier han til NRK.

Gerhardsen tror det er lurt av Venstre å gå inn for en ny arveavgift.

– Den gamle modell slo urettferdig ut. Det var de med normale inntekter som fikk størst skattetrykk.

Hun tror ikke det vil bli noe problem å finne en ny modell for skatt på arv.

– Dette er ikke noe hokus pokus. Skatt på arv er vanlig i de fleste andre land. Det er mye erfaring og kunnskap å hente.

Videre mener Gerhardsen at arveavgiften bør være en enkel skatt å gjeninnføre, fordi den ikke har negative effekter på økonomien, som for eksempel skatt på næring og arbeid.

– Det betyr ikke at vi trenger å heve det totale skattetrykket. Vi må vri det til lavere skatt for de som tjener lite, og de aller rikeste skal bidra noe mer. I en tid med økende ulikhet er det viktig å gjøre skattesystemet vårt mer rettferdig, sier hun.

Powered by Labrador CMS