Samfunn
– Alltid en risiko med været
Rasutsatte Jølster er en av svært mange norske kommuner som mangler et sikret kommunikasjonspunkt.
Torsdag fortalte Dagens Perspektiv at 37 kommuner har fått såkalt forsterket ekom siden 2014, og at åtte til skal få i løpet av få år.
Forsterket ekom betyr at kommuner får etablert et kommunikasjonspunkt med minst tre døgns reservestrøm og forsterket transmisjon til basestasjoner. Programmet er finansiert i samarbeid mellom staten og mobilnetteierne, og gir dekning i strategisk viktige områder i kommunene. Slik blir evnen til krisehåndtering betydelig hevet.
Legges til kommunesenteret
– Disse legges normalt til kommunesenteret. For Jølsters del ville det bety Skei, ikke Vassenden der raset gikk, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.
Den oppfatningen deler fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand hos Fylkesmannen i Vestland, det sammenslåtte fylkesmannsembetet i Sogn og Fjordane og Hordaland.
– Forsterket ekom er en klar fordel, men ingen garanti for at alt vil fungere. Det vil alltid være en restrisiko knyttet til ekstremvær, sier Stensvand.
Om Jølster skal søke om forsterket ekom, er et spørsmål Stensvand mener det er naturlig å ta tak i når hendelsene og utfordringene det skapte skal evalueres senere i år.
Krevende arbeidsforhold
Torsdag møtte han og flere andre involverte statsminister Erna Solberg i Førde, der statsministeren ble orientert om redningsarbeidet.
Solberg fikk høre om svært krevende arbeidsforhold i Jølster og Førde tirsdag og ikke minst om fortvilte beboere som ringte ned politiet og etterlyste sine kjære fordi de ikke kom gjennom mobilnettet.
Statsministeren erkjenner ifølge NTB at det må jobbes med nye risiko- og sårbarhetsanalyser for fremtiden ettersom været blir mer intenst.
– Vi må være klar over at ingen kan garantere at strømnettet ikke ryker i dette landet når man får sånt ekstremvær. Vi har tider når strømnettet er nede etter lynnedslag eller orkaner. Det er ikke mulig å si at alle disse tjenestene skal være oppe.
Enorme kostnader
Ekstremværet Dagmar i 2011 satt fart på beredskapsarbeidet for kritisk infrastruktur i Norge. Da opplevde Telenor at 200-300 av deres basestasjoner falt ut i Sogn og Fjordane. I Jølster ble fem stasjoner slått ut på grunn av fiberbrudd denne gangen.
Skal dette bygges ut i alle kommuner, må det legges på flere nuller på bevilgningene
Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) er ansvarlig for sikkerhetsområdet telefon og kommunikasjon. Etter rasene i Jølster sa han dette til VG:
– Både i 2018 og i 2019 bruker vi over 180 millioner kroner på bedre telenettsikkerhet og beredskap over budsjettene i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor er ikke kjent med hvilke planer som ligger videre for forsterket ekom i norske kommuner.
– Skal dette bygges ut i alle kommuner, må det legges på flere nuller på bevilgningene. Kostnadene er enorme, sier han.