Samfunn
Anbefaler ikke budsjettkutt for NRK
Allmennkringkasteren er blitt mer effektiv de siste fem årene.
Oslo Economics har på oppdrag av Kulturdepartementet evaluert NRKs arbeid med effektiv drift. Formålet har vært å gi et kunnskapsgrunnlag om effektivitetskravet til NRK bør endres. For perioden 2023 til 2026 skal KUD vurdere om det er grunnlag for å stille et krav om effektivisering av NRKs drift.
Så hvordan står det til på Marienlyst?
Årsomsetningen er på om lag seks milliarder kroner, hvorav 97 prosent kommer fra statsbudsjettet. Organisasjonen har til sammen 3300 ansatte fordelt på rundt 50 kontorer i landet.
Funnene i rapporten tyder på at NRK jobber «målrettet for å sikre en mer effektiv drift». Det betyr at det er satt i gang en rekke tiltak som skal gi besparelser på sikt. En del av disse er ventet å gi gevinst i neste periode.
Ifølge rapporten har NRK hatt en stabil ressursbruk de siste fem årene. Når man tar høyde for prisvekst, er det snakk om en kostnadsreduksjon. Og prisene på en del av tingene som NRK må kjøpe, som populære programinnkjøp og rettigheter har økt betraktelig.
Totalt sett konkluderer rapporten med at NRK redusert ressursbruken fra 2016 til 2020 når man ser bort fra prosjektet med nytt hovedkontor. Også den forrige rapporten som ble utarbeidet av BDO i 2018 konkluderte med at NRK var blitt mer effektive enn de var fem år før det igjen.
Analytikerne i Oslo Economics er usikre på om et budsjettkutt er riktig virkemiddel for kostnadseffektiv oppfyllelse av NRKs samfunnsoppdrag i den neste perioden.
De anbefaler følgende tiltak
Fortsatt satsning på effektivisering i innkjøpsarbeidet
-
Ytterligere forankring og videreutvikling av nøkkeltall innhold
-
Fortsette å jobbe aktivt med å identifisere områder med effektiviseringspotensial gjennom Strategisk virksomhetsstyring
-
Forsøke å identifisere muligheter for synergier innen publisering og innholdsproduksjon
-
Økt grad av personalisering for å treffe publikum mer målrettet