Samfunn
Apples skattesmell på 120 milliarder kroner havner i retten
EU trekker Irland for retten etter manglende Apple-skatt.
I fjor konkluderte EU med at Irland hadde gitt Apple en urettferdig konkurransefordel ved å la Apple betale «betydelig mindre skatt» enn andre bedrifter i landet. Ifølge unionens konkurransekommisjon, ledet av danske Margrethe Vestager, sparte elektronikk-giganten opptil 13 milliarder euro, tilsvarende over 120 milliarder norske kroner, på ordningen.
Men irske myndigheter har ennå ikke krevd inn pengene – eller renter, slik Vestager beordret. Dermed setter EUs konkurransekommisær hardt mot hardt og trekker Irland for EU-domstolen.
– Vi forstår selvsagt at innkreving i enkelte tilfeller kan være mer kompleks enn andre, og vi er alltid klare til å bistå. Men medlemsland må gjøre tilstrekkelige fremskritt for å gjenopprette konkurransen, sier Vestager i en pressemelding.
Hun bemerker at Irland ikke har gjort noe for å kreve inn pengene, «ikke engang delvis».
EU hadde i utgangspunktet gitt Irland first til 3. januar i år for å kreve inn pengene, i tråd med unionens regelverk.
Mens EU etterlyser «tilstrekkelige fremskritt», mene Irland at de er godt på vei. Politico skriver at irske myndigheter for øyeblikket er på utkikk etter en forvalter til en deponeringskonto som skal brukes til gradvis innkreving av skatten EU mener Apple skylder.
Etter hva EU kjenner til er dette arbeidet imidlertid ikke planlagt å være ferdig før tidligst i mars 2018, og «så lenge Apple mottar ulovlig bistand, fortsetter de å dra nytte av en ulovlig fordel.»
Irske myndigheter har i en pressemelding uttrykt at de er «ekstremt skuffet» over Vestagers «fullstendig unødvendige» manøver. De skriver også at de, i likhet med Apple, aldri har akseptert analysen EU-kommisjonen legger til grunn for saken.
Skattepress
Rettsaken synes å være en del av Vestagers intensiverte jakt på store teknologi-selskaper som betaler for lite skatt i Europa, inkludert Google, Amazon og Facebook. Så sent som i forrige uke samlet europeiske ledere seg for å ta nok et steg i retning av en digital skattereform i unionen. Flere av unionens største økonomier, inkludert Frankrike, Tyskland og Spania har tatt til orde for å gå enda lenger enn det kommisjonen forslår for å sikre at selskapene betaler sin skatt i Europa. Ytterligere 16 EU-land stiller seg bak ulike forslag om et nytt, digitalt skatteregime i EU.
Irland har på den andre siden motsatt seg hele reformprosessen, og sier de vil bruke sin vetorett for å bekjempe forslagene. Flere av verdens største teknologiselskaper har sine europeiske hovedkvarter i nettopp Irland. Ifølge Politico er også Storbritannia og Sverige blant de som har vært skeptisk til digitale skatteregler som omfatter hele unionen.