Samfunn
Arbeiderpartiet taper kvinnelige velgere
Lavere oppslutning blant kvinnelige velgere var en viktig årsak til Aps tilbakegang ved valget i fjor, mener samfunnsforskere.
Kvinner stemmer tradisjonelt oftere på venstresiden ved norske valg, mens partiene på høyresiden har et flertall av mannlige velgere.
Dette var også tilfelle ved kommunestyrevalget i fjor, men flere av partiene opplevde en jevnere kjønnsbalanse blant velgerne sine enn ved de foregående valgene, viser tall fra SSB og Institutt for samfunnsforsknings lokalvalgundersøkelse.
Ap har vanligvis en høy andel kvinnelige velgere. I 2019 var denne kvinneandelen tydelig lavere enn ved de siste valgene, selv om en overvekt av Aps velgere fortsatt var kvinner.
Flertallet av kvinner holdt seg fortsatt på den politiske venstresiden, siden de andre rødgrønne partiene hadde en sterkere fremgang blant kvinner enn blant menn.
– Ved forrige kommunestyrevalg i 2015 stemte 37 prosent av alle kvinner på Ap, mens tallet i 2019 falt til 26 prosent, sier forteller ISF-forsker Jo Saglie i en pressemelding.
Mannspartiet sanker kvinnestemmer
Blant menn var velgertapet mindre for Arbeiderpartiet, fra 28 til 23 prosent.
På borgerlig side var det en mer kjønnsjevn fordeling enn tidligere i den tradisjonelt kvinnedominerte velgermassen til KrF og blant velgerne til FrP, som siden partiet ble stiftet har hatt en overvekt av menn.
– Ap og særlig FrP har en høy andel velgere med grunnskole som høyeste fullførte utdanning. Femten prosent av alle med grunnskoleutdanning stemte FrP i 2019, mot tre prosent av alle med lang universitets- eller høyskoleutdanning, sier Saglie.
For MDG var tallet nøyaktig motsatt: Femten prosent av alle med lang utdannelse og tre prosent av alle med grunnskole stemte på partiet. Også Høyre, SV og Venstre har mange høyt utdannede velgere.