Arbeidsliv

– Ufrivillig deltid er unødvendig

Det er mangel på sykepleiere. Mange jobber ufrivillig deltid, men slik må det ikke være, mener Kari Ingstad ved Høgskogen i Nord-Trøndelag.

Publisert Sist oppdatert

Et argument for de mange deltidsstillingene, er at de er nødvendige for å få turnusen til å gå opp. Kari Ingstad, som skriver på en doktoravhandling ved Avdeling for helsefag ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, støtter imidlertid ikke dette argumentet.

I en artikkel hos forskning.no tar hun til orde for at det er fullt mulig å organisere turnusen slik at alle som ønsker fulltid i helsevesenet kan få det.

Utfordringen med å få flere inn i hele stillinger er i stor grad knyttet til å få nok personale i helgene. Ingstad mener at én løsning kan være at ansatte jobber oftere helg, for eksempel annenhver helg eller to av fem helger. Hun skisserer også en annen mulig løsning der at helgevaktene forlenges, for eksempel til 10-12 timers skift.

Ulempen ved slike løsninger er at sykepleiere som allerede har den stillingsprosenten de ønsker seg, kan få en dårligere arbeidssituasjon.

– I dag er situasjonen slik at vi har et A- og B-lag av sykepleiere. A-laget har den arbeidssituasjonen de ønsker seg. B-laget må ofte stille på kort varsel, og får mye helgejobbing. En bedre fordeling av de upopulære vaktene kan hjelpe på dette, sier Ingstad til forskning.no.

Mange sykepleiere foretrekker imidlertid å jobbe deltid, blant annet på grunn av fleksibiliteten. Hvis det ble tilrettelagt for bedre fleksibilitet på arbeidsplassen på andre måter enn gjennom deltid, tror Ingstad at flere ville ønsket å jobbe mer.

Powered by Labrador CMS