Arbeidsliv

Rotunden, som er utsmykket av Odd Tandberg, er et naturlig samlingspunkt for ansatte i NVE. Kunstneren skal ha sett for seg at den skulle forestille en kraftturbin.

Kraftfullt samlingspunkt

Som ekte 60-tallsbarn føler man seg hjemme i Odd Tandbergs rotunde.

Publisert Sist oppdatert
Kunst på jobb

NVE-bygget på Majorstuen i Oslo er nylig ferdig rehabilitert etter to års omfattende oppussing. Bygget sto ferdig i 1964 og har mye kunst som ble integrert i bygget fra byggestart. Den norske grafikeren og maleren Odd Tandberg sto for utsmykningen både i vestibylen og den såkalte rotunden, som er byggets hjerte. Lyssjakten i rotunden strekker seg helt fra 1. til 7. etasje og gir naturlig gjennomgående lys fra lyskuppelen i taket. Da jeg kom inn i NVE-huset første gang tenkte jeg «wow, for en flott effekt.» Jeg tror mange førstegangsbesøkende tenker det samme. Som et ekte 60-tallsbarn var min første tanke at utsmykningen fikk meg til å føle meg hjemme. Når jeg skal fremheve et av NVEs kunstverk, velger jeg derfor dette.

Jeg synes det er flott at Tandbergs utsmykning fra tidlig 1960-tall blir verdsatt og brukt i dag. Rotunden er et naturlig samlingspunkt for ansatte både til daglig og ved sosiale sammenkomster. Jeg tror at de fleste som jobber i NVE-huset, både unge og eldre, vil tenke på rotunden som et av elementene som sterkest definerer bygget. Jeg har hørt at Tandberg så for seg at rotunden skulle forestille en kraftturbin fordi NVE tidligere var en stor vannkraftprodusent.

Tandberg utførte utsmykningen samtidig med at byggingen pågikk. Både veggene i vestibylen og i rotunden er av sandblåst betong. Slik betong er også brukt i stort omfang i Regjeringskvartalet, utsmykket av den samme Tandberg. Mønsteret i rotunden kan ses separat for hver etasje eller som en helhet. Ser man ekstra nøye på den når man står i bunnen og kikker opp, ser man parallelle vertikale mønstre. Øyet dras mot lyset øverst, nesten som en stjernekikkert. Jeg liker at Tandberg har brukt en teknikk og et formspråk som følger byggets arkitektur så godt. På denne måten omgir vi oss med flott kunst naturlig innpakket i byggets vegger. Nå som bygget er totalrehabilitert med åpne og lyse kontorløsninger kommer veggkunsten ekstra godt til sin rett. Riksantikvaren har fredet flere deler av NVE-huset, deriblant rotunden.

Odd Tandberg jobbet i sin kunstneriske virketid mye sammen med blant annet Inger Sitter og Carl Nesjar. På 1990-tallet kjøpte NVE inn flere verker av disse kunstnerne. Jeg håper at vi etter hvert kan få kjøpt inn noe moderne kunst for å supplere disse flotte eldre kunstverkene slik at vi får enda mer å hvile øynene på i pauser.

Artikkelen er skrevet av Hilde Totland Harket, senior kommunikasjonsrådgiver i Norges vassdrags- og energidirektorat.

factbox_156

Kunst på jobb
Powered by Labrador CMS