Arbeidsliv

Overvåkning er et problem når arbeidstakerne ikke har gitt sitt samtykke, sier Øyvind Rongevær i LO.

Sjefen ser deg

Datatilsynet er bekymret over overvåkingen i arbeidslivet. Spesielt kameraovervåking har hatt en kraftig økning de siste årene.

Publisert Sist oppdatert

– Vi får ukentlige henvendelser fra arbeidstakere som sier de får korrekser fra arbeidsgiver som befinner seg hjemme og følger med dem via overvåkingskamera, sier fagansvarlig for arbeidsliv i Datatilsynet, MariHersoug Nedberg, til VG.

– Det er et utviklingstrekk at arbeidsgiver bruker overvåkingskamera med et webgrensesnitt, som innebærer at bildene fra kameraene er tilgjengelige gjennom en portal på internett, sier hun.

– Det er et problem når arbeidstakerne ikke har gitt sitt samtykke, og det er et problem at informasjonen blir misbrukt, sier utredningsleder Øyvind Rongevær i LOs Forhandlings- og HMS-avdeling.

Sjefen kan se deg på flere måter enn bare overvåkingskamera. Sporingsteknologien har utviklet seg og – for eksempel GPS og personlig digital assistanse (PDA) – samt at informasjon i logger, adgangskontrollsystemer, personopplysninger og e-post også kan brukes til overvåking.

Tre av fem arbeidstakere blir overvåket på jobben viser Fafos rapport ”Kontroll og overvåking i arbeidslivet” fra 2010.

Powered by Labrador CMS