Samfunn
Arbeidstørste flyktninger kaster bort tid i introduksjonsprogram
Flyktninger som ønsker å komme raskt i arbeid, kan kaste bort verdifull tid i kommunenes introduksjonsprogram for nyankomne flyktninger.
Det viser en ny brukerundersøkelse med 38 flyktninger, gjennomført av Fafo på vegne av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.
– Utfordringene skyldes at introduksjonsprogrammet er for standardisert, sier forskerne bak rapporten, Ragna Lillevik og Guri Tyldum. Det vil si at det ikke tas nok hensyn til forskjellene i hva slags forutsetninger flyktningene har for læring.
- LES OGSÅ: Nær halvparten av deltakerne fra Syria
Introduksjonsprogram for nyankomne flyktninger skal gi opplæring i norsk og samfunnskunnskap, og bidra til kvalifisering for arbeidslivet for flyktninger som bosettes i en kommune.
Lavt læringsutbytte
Å lære norsk er viktig fordi det er en nøkkel til selvstendighet, jobb og å bli kjent med nordmenn. Brukerundersøkelsen viser at flyktninger med svært ulik utdanningsbakgrunn og språkbeherskelse flere steder settes i samme klasse. Dette skaper utfordring både for sterke og svake elever.
Spesielt for flyktninger med lite skolebakgrunn gir blandede klasser lavt læringsutbytte. De opplever gjerne at de ikke er i stand til å følge undervisningen fordi nivået er for høyt. I tillegg vil denne gruppen ofte ha små forutsetninger for å lære norsk på egenhånd.
- LES OGSÅ: Pisk og gulrøtter for bedre integrering
Flyktninger med høyere utdanning får derimot ikke god nok progresjon og kaster bort verdifull tid. Mange av disse ønsker også å fortsette med sine yrker. De må som regel ta ekstra utdanning i Norge, men rådes ofte til å finne seg andre jobber i det ufaglærte markedet i stedet for å ta en slik utdannelse.
Lillevik og Tyldum mener dette kan bidra til at flyktningene bruker tiden sin i introduksjonsprogrammet på arbeidspraksis rettet mot det ufaglærte arbeidsmarkedet, i stedet for å oppnå en kvalifisering som er etterspurt.