Samfunn

EØS- og EU-minister Aspaker la fram regjeringens arbeidsplan for samarbeid med EU 4. februar.

Aspaker melder seg på debatten om retur av flyktninger

Migrasjonsstrømmen sentral i regjeringens program for årets EU-samarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Styrket samarbeid om rask retur av asylsøkere uten krav på beskyttelse, og europeisk politisamarbeid mot menneskesmugling sto øverst på lista da EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker la fram regjeringens arbeidsplan for samarbeid med unionen i 2016.

Bruken av EØS-midler på asyl- og migrasjonsfeltet skal også styrkes, ble det slått fast under presentasjonen 4. februar.

– Enkeltland kan ikke håndtere situasjonen alene på en effektiv måte. Vi vil spille en aktiv rolle i å finne samlende europeiske løsninger gjennom vår deltakelse i Schengen- og Dublin-samarbeidet, sier EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker i en pressemelding.

Programmet for 2016 framhever fem prioriterte tema for regjeringens EU-strategi: økt konkurransekraft og verdiskaping, bedre kvalitet i forskning og utdanning, en ambisiøs klimapolitikk, en helhetlig migrasjonspolitikk og økt trygghet og sikkerhet.

– Europapolitikken er et nasjonalt lagarbeid. Med arbeidsprogrammet inviterer regjeringen til en bred debatt og et konstruktivt samarbeid med alle berørte parter og aktører, sier EØS- og EU-ministeren.

Norden

Samarbeidet med de andre nordiske landene blir viktig for regjeringen, i dialog med EU det kommende året:

– Forholdene ligger godt til rette for å styrke det nordiske samarbeidet i EU- og EØS-spørsmål. Her er det et uutnyttet potensiale, både når det gjelder å fremme felles nordiske syn i politikkutformingen i EU og i gjennomføringen av EU/EØS-regelverk nasjonalt, understreker statsråd Aspaker.

Svært aktuelle samarbeidstema for de nordiske landene er blant annet håndteringen av migranter og flyktninger, som til tider har blitt utskjelt i Danmark, og en felles energisatsing for samarbeid med EUs energiunion.

Powered by Labrador CMS