Samfunn
«Avlyser» rentekutt etter voldsom prisvekst
Prisene i Norge stiger langt mer enn både marked og sentralbanken regnet med, viser ferske julitall. Flere meglerhus tror nå at et snarlig rentekutt er helt uaktuelt.
I går advarte Swedbank om at ytterligere kutt i styringsrenten «vil utgjøre en betydelig risiko for boligmarkedet». I dag, før den ferske konsumprisindeksen ble publisert av SSB, slengte Nordea Marketes seg for alvor på, og slo fast at det ikke kommer et rentekutt i september likevel.
Rundt klokken 10 onsdag ble julitallene for konsumprisene offentliggjort. På forhånd var konsensus en økning i kjerneinflasjonen KPI-JAE på 3,1 prosent på årsbasis. Prisene har imidlertid bare fortsatt den kraftige økningen, og lå i juli på 3,7 prosent målt på årsbasis (opp fra 3,0 i juni). Totalindeksen har hatt en tolvmånedersøkning på hele 4,4 prosent.
Fra juni til juli økte KPI-JAE med 0,7 prosent, mens totalindeksen er på 0,6 prosent.
Sentralbankens mål for rentesettingen er en årsprisvekst på 2,5 prosent, og i forrige pengepolitiske rapport fra Norges Bank var kjerneinflasjonen anslått til 2,86 porsent på årsbasis i juli.
Etter offentliggjøringen slo også Handelsbanken Capital Markets seg med meglerhusene som har snudd i sine anslag, og skriver i en oppdatering at et rentekutt i september er «off the table» - helt uaktuelt. Flere økonomer påpeker at inflasjonstallene ikke er avgjørende, eller i det hele tatt viktige, i deres vurdering av sjansen for rentekutt - men snarere den dråpen som fikk begeret til å renne over.
Arbeidsledighetstall og boligprisvekst er faktorer som veier langt tyngre i deres anslag. Disse, og en rekke andre nøkkeltall gjennom sommeren, har som kjent vært langt sterkere enn ventet.
Tolvmånedersveksten i total KPI er den største tolvmånedersveksten siden oktober 2008, skriver SSB. Bak den kraftige prisveksten ligger blant annet økte priser på matvarer og transport.
– Oppgangen i tolvmånedersveksten i KPI var blant annet forårsaket av prisutviklingen på flyreiser, som steg drøye 11 prosent fra juni til juli 2016, men falt omtrent 6 prosent i samme periode i fjor. Prisutviklingen på elektrisitet og matvarer trakk også veksttakten oppover. I motsatt retning trakk prisutviklingen på bensin, som falt 1 prosent fra juni til juli 2016, men steg 1,6 prosent i samme periode i 2015.