Samfunn

– NRK-saken er et outrert eksempel, men sier likevel noe om hvordan Riksrevisjonen ser på seg selv og sin rolle, sier byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H).

Berger Røsland vil ha debatt om Riksrevisjonen

Byrådsleder i Oslo, Høyres Stian Berger Røsland, mener det kan være på tide å ta en debatt om Riksrevisjonens rolle, i etterkant av at de har ønsket å granske NRKs presseetikk.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Riksrevisjonen i helgen gjorde helomvending og kunngjorde at de allikevel ikke ville granske NRKs presseetikk, ønsker Høyres Stian Berger Røsland, som er byrådsleder i Oslo, en generell debatt om Riksrevisjonens rolle i politikken.

– NRK-saken er et outrert eksempel, men det sier likevel noe om hvordan Riksrevisjonen ser på seg selv og sin rolle, og hvordan vi har latt denne delen av offentlig virksomhet få et stadig større rom, sier han til Dagens Næringsliv.

Han mener Riksrevisjonens makt kan medføre en revisorkultur i departementene, som fører til at lite blir gjort uten at man er helt sikker på at det er innenfor reglene.

– Kombinasjonen av Riksrevisjonen, Stortingets kontroll - og konstitusjonskomité, opposisjonen på Stortinget og mediene har berøringspunkter som gjør at for mange ledd i forvaltningen bekymrer seg for revisjon og kontroll. Man blir mer opptatt av å gjøre ting riktig enn å gjøre de riktige tingene. Dersom vi ikke får denne kulturen i forvaltningen under kontroll, blir den helt handlingslammet. Det nye Stortinget bør nå ta en diskusjon på hvilken rolle man ønsker at Riksrevisjonen og kontrollkomiteen bør ha i forvaltningen, sier han til avisen.

Riksrevisjonen vil granske seg selv

Ekspedisjonssjef Therese Johnsen i Riksrevisjonen er tydelig på at organet nå vil gjennomgå egne rutiner etter å ha snudd i NRK-saken.

– Nå vil alle se at heller ikke vi har perfekte rutiner for alt. Det er veldig uheldig, og vi er lei oss for at vi ikke har hatt bedre kvalitetskontroll. Vi skal nå ettergå egne rutiner, sier hun til Dagens Næringsliv.

Samtidig sier hun at det var en ren glipp som førte til at henvendelsene til andre, med forespørsel om innspill til en etikkgranskning, ble sendt ut.

– Vi ser det uheldige i henvendelsene som er sendt, og stiller også spørsmålstegn ved hvorfor de er sendt, sier hun.

Powered by Labrador CMS