Samfunn

Fra Gruve 7 på Svalbard har du utsikt over Adventfjorden og kan se lysene fra Longyearbyen.

Bergindustrien vil ha leterefusjon

Gruvedrift har fellestrekk med oljebransjen. Nå vil bergindustrien også få betalt for å lete.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding fra foreningen Norsk Bergindustri tas det til orde for å gi skatterefusjon til leting, undersøkelse, prøveuttak, utvinning, driftskonsesjon i gruveindustrien.

Forslaget ligner på ordningen med leterefusjon som oljebransjen nyter godt av.

Generalsekretær i Norsk Bergindustri, Anita Helene Hall, ser for seg en ordning med refusjon tilsvarende selskapsskattesatsen som for tiden er på 22 prosent.

Det betyr at selskap som ikke er i skatteposisjon kan velge å få utbetalt fremtidig skattefordel påfølgende år.

Bakgrunnen skal være at bergindustri skal være knyttet til svært høy politisk risiko i Norge.

Utvalg vil ha ordningen utredet

Leterefusjonsordningen ble innført i norsk oljesektor i 2005. I årene fra 2005 til 2017 ble det utbetalt 102,3 milliarder kroner fra ordningen. Men nå er den i ferd med å bli kontroversiell.

Da Klimaomstillingsutvalget la frem sin rapport sist uke ble det pekt på at leterefusjonsordningen kan øke sannsynligheten for at det investeres i prosjekter som legger for optimistiske prisforventninger til grunn go som vil være samfunnsøkonomisk ulønnsomme.

Et flertall i utvalget mente ordningen burde utredes, mens mindretallet mente den tjener til formålet - kostnadseffektiv utbygging av oljefelt og at man likestiller selskaper i skatteposisjon med selskaper som ikke er i skatteposisjon.

Powered by Labrador CMS