Europa
Beskyldninger om løgn rundt innvandringstall i Brexit-debatten
Innvandring og økonomi fortsetter å spille hovedrollene i spørsmålet om fortsatt EU-medlemskap for Storbritannia.
Sakte men sikkert nærmer det seg avstemning om det britiske EU-medlemskapet, og for hver dag som går blir det tydeligere at det avgjørende argumentet vil være hva som er viktigst av immigrasjonspolitikk og økonomi.
Torsdag slo flere britiske aviser opp tall som angivelig viser en uoverensstemmelse mellom det offisielle tallet over antallet EU-migranter som har kommet til Storbritannia de siste fem årene, og antallet utstedte nasjonale forsikringsnummer, National Insurance Number (IN-nummer), som er nødvendig for å arbeide eller studere i landet, til EU-migranter.
Debatten i Storbritannia har i stor grad handlet om arbeidsinnvandring fra øst-Europa.
Påstanden fra anti-EU-kampanjen er at regjeringens offisielle tall, som viser at de har tatt i mot 0,9 millioner migranter fra EU siden 2011, er langt unna realiteten. I samme periode har det nemlig blitt delt ut 2,2 millioner IN-nummer, noe ut-siden mener er bevis for deres påstander om at omfattende innvandring fra øst-Europa støvsuger jobbmarkedet i Storbritannia.
Blant de mest fremtredende skikkelsene for ut-kampanjen er tidligere London-ordfører Boris Johnson og justisminister for den konservative regjeringen, Michael Gove. Disse får nå knallhard kritikk fra tidligere statsminister John Major, som mener de sakte men sikkert beveger seg over i det innvandringsfientlige partiet Ukip, som er ledet av Nigel Farage.
– Ettersom argumnentene for å forlate unionen ødelegges én etter én, forvandles "Brexit"-ledere til Ukip-politikere, og vender seg til sin standardinnstilling: innvandring, sier Major ifølge The Guardian i en tale i et av verdens mest anerkjente debattforum, the Oxford Union, ved universitetet i Oxford fredag. Dette vil være Majors første formelle tale med tema "Brexit".
– Dette er deres trumfkort. Jeg oppfordrer dem til å være forsiktige. Dette er farlig terreng som kan føre til stor og langvarig splittelse i vårt samfunn om det håndteres skjødesløst.
IMF: – Britisk EU-farvel kan true finansnæringen
Ikke lenge etter at beskyldningene om misvisende innvandringstall prydet forsidene til Storbritannias aviser, kom det internasjonale pengefondet, IMF, på banen med bli-sidens eget trumfkort: økonomien.
Londons rolle som internasjonalt finanssenter kan bli truet hvis Storbritannia melder seg ut av EU, lyder advarselen fra IMF. I en ny rapport skriver fondet også at en EU-utmeldelse kan utløse en periode med stor usikkerhet og uro i finansmarkedene, ifølge NTB.
Én av årsakene til at finansnæringen i City of London kan bli rammet, er regelverket som i dag gjør det mulig for britiske finansfolk å jobbe i andre EU-land uten å skaffe seg nye lisenser. Denne muligheten antas å forsvinne hvis britene stemmer for utmeldelse i EU-avstemningen 23. juni.