Nyskaping
Bilgiganter i elbil-klinsj
Insentiver for elbilsalg er feil, mener Audi-direktør. Audi har ikke lært og går i feil retning, kontrer Nissan.
I år skal den tyske bilprodusenten Audi AG lanserer sin første elbil - Audi e-tron SUV. Direktør for elektrifisering hos Audi, Stefan Niemand, har troen på at de kan konkurrere i de landene som har elbil-infrastrukturen på plass, men påpeker samtidig at elbil-insentiver fra myndighetene «ikke vil fungere».
– Personlig har jeg ikke troen på insentiver i det hele tatt. Et marked som er avhengig av insentiver, er ikke et sunt marked, sier direktøren.
Han viser til blant annet Nederland, der elbilsalget stupte etter at myndighetene fjernet de økonomiske fordelene ved å eie elbil. Det samme skjedde da danskene fjernet sine elbil-subsidier.
– Jeg tror Tyskland er et godt eksempel, her er det ingen subsidier. Insentiver fungerer ikke. Vi i bilindustrien må forstå hvordan vi kan selge elbiler uten insentiver, slår han fast.
Elbildirektør for Nissan Europa, Gareth Dunsmore, tror derimot det er tyskerne som «henger etter» og peker blant annet på mangelen på ladenettverk i landet.
– Tyskland har feilet. De har ikke lært fra andre markeder i Europa som er subsidierte, sier Dunsmore.
De to elbildirektørene møttes til samtale under den Nordiske elbilkonferansen i Oslo forrige uke.
– Elbil må bli lønnsomt
Pris har mye å si på om folk kjøper elbiler eller ikke. Folk har ikke mer penger å bruke på mobilitet i dag enn tidligere.
Tyskland har feilet. De har ikke lært fra andre markeder
– Dersom det å eie elbil ikke er lønnsomt, vil ikke salget gå opp på lang sikt. Jeg tror heller myndighetene kan tåle å ha subsidier på elbiler de neste 10 til 15 årene, sier Niemand.
- LES OGSÅ: Mot elbil-død i Danmark
Løsningen, ifølge Audi-direktøren, er å skape bedre og billigere teknologi til å lage elbilene og batteriene.
– Batteripriser må falle drastisk, for å få dette til, trenger vi ny og bedre teknologi. Vi må ha langt bedre rekkevidde og gode batteriløsninger. Dersom vi møter kundens behov, vil kunden kjøpe uansett, med eller uten insentiver, sier tyskeren.
Flere ulemper
Det å overbevise kunder, som aldri har hatt problemer med diesel eller bensinbilen sin om å kjøpe en elbil, kan være en vanskelig nøtt å knekke.
– Elbiler har mange fordeler, men også noen ulemper, som pris, rekkevidde og lading. Vi må tilby kundene våre et system hvor elbiler fungerer, sier Niemand.
Han peker på at man må se på ladeinfrastrukturen slik at folk kan lade bilen sin hjemme og langs veinettet. Tiden det tar å lade opp en elbil, må også reduseres.
Dersom vi møter kundens behov, vil kunden kjøpe uansett, med eller uten insentiver
– Dersom folk ikke kan kjøre lengre avstander for å besøke venner, reise på ferie og kjøre til hytta, vil ikke folk kjøpe elbil. I dag trenger man bare ett betalingskort for å fylle bensin eller diesel på bilen, men man trenger et tjuetalls forskjellige kort og apper for å lade elbilen. Dette hjelper lite på å få flere interessert i elbil, sier han.
Norge som beste kunde
I oktober i fjor ble den nyste modellen av Nissan Leaf lansert i Norge. Allerede dager før bilprodusenten starter å levere ut de nye bilene, har det kommet inn 30.000 forhåndsbestillinger.
– Det er en solgt bil hvert 12 minutt. Storbritannia har slått Norge de siste to årene i kjøp av Leaf-biler, men nå er Norge igjen i lederposisjon. Norge leder an i antall bestilte biler så langt, sier elbildirektøren i Nissan, Gareth Dunsmore.
Han forteller at 2017 var året da verden våknet opp og virkelig fikk øyene opp for elbilutviklingen i Norge. Byer, land og private bedrifter tok deretter med seg kunnskapen om elbiler tilbake til sine egne markeder.
– Spørsmålene som handler om elbiler har det siste året skiftet fra å handle en trend i tiden som kanskje, kanskje ikke vil fungere til å handle om hvilken ny elbilmodell vi vil komme med neste gang og hvordan verden sammen kan elektrifiseres. Det er en stor endring. Forandringen vi er inne i er ikke bare umulig å forhindre, det er også umulig å snu, sier Dunsmore.
Resirkulerer batterier
Et av spørsmålene som har dukket opp i elbil-debatten er hva man skal gjøre med brukte bilbatterier. Skal de resirkuleres?
I 2010 satte Nissan av en pengepott for hvert batteri de siden den gang har bygget. For hvert batteri som bygges, setter de av penger til å resirkulere det.
Dette gir oss muligheten til å gi bedrifter og kunder en mulighet til å kaste seg på den fornybare energi-bølgen
- LES OGSÅ: Illusjonisten
– Batteriene våre varer lenger enn de trenger å vare. Vi bruker derfor batteriene om igjen, noe som øker levetiden til batteriene med 10-12 år, sier Dunsmore.
Deretter selger Nissan dem videre for at flere skal få nytte seg av elektrisk energi.
– Dette gir oss muligheten til å gi bedrifter og kunder en mulighet til å kaste seg på den fornybare energi-bølgen. Dette året skal hundrevis av bedrifter i Europa få nytten av disse batteriene, sier han.
Støtte start-ups
Elbildirektøren i Nissan tror oppskriften på suksess handler om samarbeid og at bedrifter og myndigheter må jobbe sammen for å skape bærekraftige energiløsninger.
Vi har begynt å bli et teknologifirma og må se verden fra det perspektivet,
– I Nissan ønsker vi å samarbeide med hvem som helst. Vi jobber med private aktører i land hvor myndighetene ikke har insentiver for elbiler for å gi innbyggerne mulighet til å ta i bruk fornybar energi. Folk ønsker enklere løsninger og bedre forståelse for teknologien, det kan man gi ved hjelp av samarbeid. Skal vi akselerere mot en elektrisk fremtid, må vi jobbe sammen, sier han.
Forrige uke inngikk Nissan Motor Co. samarbeid med akseleratorprogrammet for oppstartsbedrifter Plug and Play i Japan for å støtte innovasjoner innen mobilitet og andre teknologier som vil være til fordel for kundene.
– Vi har begynt å bli et teknologifirma og må se verden fra det perspektivet, slår han fast.