Nyskaping
Ble lam – startet bedrift
Etter å ha opplevd en ulykke fikk Tord Arne Meisterplass en god idé.
Teamet bak hjelpemiddelet Dignum har hentet en million kroner fra private investorer. Nå kan det nye hjelpemiddel snart være klart for salg, skriver gründerne i en pressemelding.
Historien bak initiativet er dramatisk: I 2015 brakk sogningen Tord Are Meisterplass nakken på ski, og ble lam fra brystet og ned. Den største utfordringen ble for ham å forholde seg til at han var avhengig av assistanse, særlig for å få gjennomført toalettbesøk. Han var ikke klar for å leve resten av livet slik, og kom opp med idéen som i dag kalles Dignum.
Prototype
I 2016 ble den første prototypen laget. Med den har Meisterplass vært i stand til å jobbe hundre prosent og reise på fritiden, forteller han. Han er i dag helt uavhengig fra assistanse. I tillegg har han blitt skattebetaler og skaper verdi gjennom jobben. Han grunnla Independence Gear i august 2016, med målsetningen om å skape løsninger som kan hjelpe mennesker med å klare seg uten assistanse i hverdagen.
Til nå har selskapet levd på støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Midlene har bidratt til å utvikle hjelpemiddelet og teste det blant brukere. Sykehus som Sunnaas sykehus, Haukeland sykehus og Rigshospitalet i København ved VihTek er også med som test- og utviklingspartnere.
Teamet, som alle har bakgrunn fra NTNU, har jobbet hardt for å sikre kapital til å komme i mål; produktutvikling, markedsføring og regulative prosesser i forbindelse med CE-merking.
Engleinvestorer
Med investeringen fra de fem såkalte engleinvestorene (investorer som kommer inn som reddende engler i en tidlig fase), er det nå mulig for dem å levere det første produktet allerede i august. Investorene vil ikke bare bidra med penger; flere av dem har lang fartstid innen helsebransjen, som investorer og har selv vært gründere. Nå håper de å komme i gang med forhåndssalg til sykehus og NAV. Brukere og institusjoner som melder interesse, vil få mulighet til å teste produktet på forhånd.
– Det er mulig for brukere å søke på Dignum gjennom NAV Hjelpemiddelsentralen. Dignum kan spare samfunnet for mellom firehundre tusen og en million norske kroner per bruker per år, avhengig av hvor selvstendige den aktuelle brukeren blir med Dignum, sier Carl Christian Sole Semb, daglig leder.
Dignum søker å skape økt mestring og verdighet blant brukerne. Selv om ikke alle blir hundre prosent uavhengig fra assistanse, ønsker Dignum å spare samfunnet for kostnader og hjelpe brukeren et viktig steg på veien mot selvstendighet og følelsen av å leve et verdig liv, skriver gründerne.