Samfunn
Blomstring og bekymring for amerikansk økonomi
USA kan vise til den sterkeste økonomiske utviklingen på fire år. Samtidig eskalerer handelskonflikten med Kina.
USAs økonomi økte med 4,1 prosent i andre kvartal, ifølge tall landets handelsdepartement presenterte forrige uke. Liknende tall har man ikke sett siden tredje kvartal 2014. Amerikanernes president, Donald Trump, var raskt ute med en pressekonferanse der han tok på seg æren for det han kalte «veldig, veldig bærekraftige» tall.
Eksperter er imidlertid skeptiske, ettersom mye av veksten ble drevet av økt privat og offentlig forbruk samt at mange selskaper skyndte seg å eksportere varer før nye tollsatser trådte i kraft.
Den sterke utviklingen ble nemlig kjent en måned etter at Trump-administrasjonen innførte 25 prosent toll på mer enn 1000 kinesiske varer verdt 50 milliarder dollar i året. Disse inkluderer blant annet batterier og telekom-utstyr. Kineserne og andre svarte straks med å innføre en tilsvarende toll på amerikanske bil-, sjømat- og landbruksprodukter.
I mellomtiden varslet Trump at USA planlegger å innføre 10 prosent toll på en rekke andre kinesiske varer, med en samlet verdi på inntil 300 milliarder dollar. Samtidig melder flere medier at presidenten vurderer å øke også denne satsen til 25 prosent. Om det gjennomføres kan varer verdt 550 milliarder dollar i året bli rammet av straffetollen. Den totale eksporten fra Kina til USA var i fjor på 506 milliarder dollar.
Kina har gjort det klinkende klart at de vil svare med samme mynt på ethvert fremstøt i handelspolitikken.
«Våpenhvile» i Europa
Handelskonflikten omhandler imidlertid også USAs allierte, og særlig EU. Det skapte rabalder da amerikanerne innførte toll på stål og aluminium for å beskytte arbeidsplasser i landet. I likhet med Kina innførte EU gjengjeldelsestoll på amerikanske forbruksvarer og teknologi. I slutten av juli inngikk imidlertid Trump og EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker en våpenhvile som innebar at ingen skal innføre nye tollsatser mens forhandlingene pågår.
Mange lar seg bekymre av utviklingen. Blant dem er toppsjef i Volkswagen, Herbert Diess. Til tross for at bilgiganten la frem solide tall onsdag, uttalte Diess at selskapet venter enorme utfordringer fremover, blant annet på grunn av «økende proteksjonisme i verdenshandelen».