DP helg
– Boka er en slags undersøkelse av makt
– Jeg interesserer meg for grenseløse relasjoner, og ville undersøke hva som muliggjør at noen mister definisjonsmakten over seg selv, sier forfatter og artist Sandra Kolstad.
Hva handler romanen om?
– To ord for ødeleggelse handler om Frida som treffer Nina på et galleri i Malmö. De to forelsker seg, og etter svært kort tid flytter Frida til Nina i Syden. Snart havner de så tett på hverandre at Frida mister oversikten over hvor hun selv slutter og begynner.
Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?
– Jeg interesserer meg for grenseløse relasjoner, og ville undersøke hva som muliggjør at noen mister definisjonsmakten over seg selv. Det kan skje i alle type relasjoner, og skjer gjerne snikende, langsomt, subtilt. Jeg ønsket å undersøke en slik forflytning i skriften.
Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?
– Boka er en slags undersøkelse av makt. Gjennom å undersøke makten i litteraturen og i eget liv, kan man kanskje forstå hvordan den virker på nye måter, og det tror jeg kan være av betydning både politisk og personlig.
Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?
– Ikke skrivesperre, men det føltes som et enormt arbeid å skrive i et så stort format. Redaktøren min, Benedicte Treider, var svært viktig for meg i arbeidet. I tillegg til å ta noen gode pauser fra teksten iblant. Jeg virker til vanlig som musiker, så jeg fant også noen fine vekselvirkninger mellom å skrive musikk og denne teksten.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Jeg er vant til å jobbe veldig mye, lange dager, med en høy grad av disiplin. Men jeg vet ikke egentlig om det er bra, og nå er jeg inne i en periode hvor jeg prøver å løsne opp i det. Jeg tror egentlig mer og mer på kortere arbeidsøkter.
Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?
– Alle jeg har lest noen gang, tenker jeg faktisk. Å lese og å skrive er nært forbundet for meg. Jeg blir som regel alltid inspirert når jeg leser noe, på et eller annet vis, om ikke teksten treffer meg, er det inspirerende å forstå hvorfor den ikke gjøre det.
Når skjønte du at du ville bli forfatter?
– Jeg vet ikke om det var sånn at det var noe jeg plutselig skjønte. Jeg har alltid skrevet og funnet mye glede i det. De lengre tekstene har jobbet seg frem i meg over tid, det er en praksis jeg har konstant gående ved siden av å skrive musikk.
Nevn én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Mona Høvring! Fordi hun har inspirert seg så mye med sin skriving.
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?
– Dette er ikke et stille sted av Henning Bergsvåg. En intens diktsamling med både enorme mengder mørke – og lys – i seg.
Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?
– «Ein alvorleg sjukdom» av Cecilie Almberg Størkson. Vi skal sitte i en samtale om bøkene våre på Litteratuthuset i Bergen 20. mai, og jeg gleder meg veldig til å snakke med henne om de vakre, vonde diktene hun har skrevet.
Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?
– Skrive!