Samfunn
Boligprisene øker fortsatt: – Usunn vekst
Boligprisveksten i Oslo er sterkere en noen gang, og smitter over til flere steder på Østlandet. I Stavanger nærmer det seg normalutvikling.
Boligprisene i Norge steg 0,2 prosent i juli sammenliknet med måneden før, opplyser Eiendom Norge. Også på årsbasis fortsetter prisene å klatre, og er nå opp 8,8 prosent på landsbasis. Korrigert for sesongvariasjoner økte boligprisene med 1,0 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
Den samlede prisutviklingen i juli er den sterkeste siden 2009, og er båret av utviklingen i Oslo, som opplever den høyeste prisveksten siden målingene startet i 2003.
– Boligprisutviklingen i juli har vært sterk, og drevet av en kraftig oppgang til juli å være i spesielt Oslo og Trondheim. I de fleste av landets øvrige regioner er det en nedgang i boligprisene, noe som er normalt for måneden, sier Dreyer.
– Vi anser det som svært sannsynlig at vi runder 10 prosent i tolvmånedersveksten ved årets slutt, sa adm. dir. i Eiendom Norge, Christian V. Dreyer under pressekonferansen onsdag.
Trenden nasjonalt er klar. En sterk vekst i boligprisene så langt i 2016, sier @cvdreyer #boligprisstatistikken
Oslo og Østlandet
I Oslo steg prisene med 1,8 prosent sammenlignet med forrige måned, som også leverte sterke tall. Dreyer omtalte utviklingen som «eksplosiv» under onsdagens presentasjon, og fortalte at utviklingen smittet over på en rekke andre byer på Østlandet.
Blant annet nevnes Drammen og Hamar. Sistnevnte har opplevd landets nest sterkeste boligprisvekst de siste 12 månedene, med en økning på 12,3 prosent.
– Det er en usunn vekst sier, Dreyer, og legger til at «de eneste som tjener på dette er tilbydere, og de skal som regel kjøpe igjen, så det jevner seg ut.»
Mot normalisering i Rogaland?
Flere økonomer har pekt på at sterk boligprisvekst også i juli vil tvinge Norges Bank til å tenke seg om nok en gang før de eventuelt kutter styringsrenten i September. Senest onsdag morgen skrev sjeføkonomer i henholdsvis DNB Markets og Nordea Markets at det verste konsekvensen av oljebremsen kan være overstått.
Dagens boligpristall for juli viser at prisen utviklet seg sterkt i Oslo, Bergen og Trondheim, og mer normalt i resten av landet. De siste månedene har knekken i oljeprisen som kjent gått hardt ut over Rogaland, og Stavanger og Sandnes spesielt, som har opplevd landets svakeste utvikling de siste 12 månedene, med en nedgang på henholdsvis 6,3 og 5,2 prosent.
Fra juni til juli, derimot, er nedgangen i Stavanger kun på 0,6 prosent, noe Dreyer mener er et klart tegn på at markedet i sør-vest nærmer seg normalisering. Også tilbudssiden er på bedringens veg i Stavanger.
– Det er flere indikatorer de siste månedene om at vi nærmer oss en normalisering i Stavanger. Det er gledelige nyheter for alle i markedet der.
Færre boliger
Totalt ble det solgt 3.642 bruktboliger i juli, en nedgang på 11,0 prosent sammenlignet med juli 2015. Ved utgangen av juli var det 10.382 boliger til salgs, noe som er 8,9 prosent færre enn for ett år siden.
– Det er en markant nedgang i antall solgte boliger i juli, sammenlignet med tidligere år. Nedgangen er størst på Østlandet og i Trondheim, der det er blitt solgt færre boliger enn hva som er normalt i juli måned. Så langt i år er det solgt 5,8 prosent færre boliger enn på samme tid i 2015, men salgsvolumet i år er høyere enn de foregående årene, sier Dreyer.
Til e24.no gir adm. dir. Carl O. Greving i Norges Eiendomsmeglerforbund de folkevalgte det glatte lag for deres håndtering av boligmarkedet, spesielt i hovedstaden:
– I Oslo er det mye politikk, men lite handling. Sommel med tomteregulering og byggesaksbehandling gjør at markedet er skviset, sier han til nettstedet.