Samfunn
Boligprisveksten knuser rekorder
Boligprisveksten vil tilsynelatende ingen ende ta, og har nådd 12 prosent på 12 måneder. Eksperter advarer likevel om risikoen knyttet til kjøp av bolig - selv i Oslo.
Boligprisene steg med 0,6 prosent i oktober 2016. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 1,4 prosent fra forrige måned, opplyser Eiendom Norge i en pressemelding torsdag ettermiddag.
Samlet er boligprisene er nå 12,0 prosent høyere enn for ett år siden.
– Boligprisutviklingen i oktober er historisk sterk. Prisoppgangen i Oslo på 1,8 prosent er rekordhøy for måneden å være, for normalt synker boligprisene i oktober. Vi observerer at den sterke utviklingen i Oslo ikke bare smitter over på Østlandet for øvrig, men også Midt-Norge og Nord-Norge har en sterk utvikling i boligprisene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.
Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving, mener utviklingen er som forventet - og han er svært bekymret:
– Oslo er i en svært krevende situasjon med befolkningsvekst, tilbudsunderskudd og voldsom boligprisutvikling. Dette bekymrer alle som overvåker markedet. Med den lave byggetakten i Oslo vil det ta tid før tilbudet er i nærheten av å møte etterspørselen, sier han.
Færre salg
Mens prisene fortsetter å galoppere i bratt oppoverbakke, ble det solgt færre boliger enn måneden før. 7.734 bruktboliger ble solgt i oktober, noe som er en nedgang på 4,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.
Hittil i år har det blitt solgt 76.092 boliger i Norge. Det er 3,4 prosent færre enn i oktober 2015. Aktiviteten er lavere enn normalen for oktober, bekrefter Dreyer.
– Vi må tilbake til 2010 for å finne en oktober-måned med færre salg enn i år. Noe av årsaken er trolig at tilbudssiden har vært lavere enn vanlig gjennom måneden i store deler av landet, sier Dreyer.
Risiko
Ved utgangen av måneden var det 12.130 boliger til salgs. Det er 14,9 prosent færre enn for ett år siden.
– Det er fremdeles for få boliger til salgs for å møte den kraftige etterspørsel vi ser i store deler av landet. De lave rentene bidrar til sterk etterspørselsvekst, i tillegg ser vi at mange nå kjøper bolig med en forventning om at boligprisene vil fortsette å stige.
– Det må derfor understrekes at det er risiko knyttet til kjøp av bolig, og det spesielt etter en så sterk prisoppgang som vi har hatt i Oslo det siste året, sier Dreyer.
Politikk
Ifølge Eiendom Norge-sjefen er det historisk høy igangsetting av nye boliger så langt i år, og han regner med at det vil bli flere boliger tilgjengelig i markedet i 2017 og 2018. Han er likevel klinkende klar på at politikerne må på banen for å roe situasjonen.
– Det kan ikke gjentas ofte nok at boligpriser er politikk. Det er positivt at igangsetting av nye boliger er rekordhøy så langt i 2016, men tilbudssiden har til tross for dette betydelig utfordringer, spesielt på Østlandet. Det er helt avgjørende at kommunene tar inn over seg at de som planmyndighet er en markedsregulator. Kommunene må derfor sørge for at det er tilstrekkelig med regulerte tomter og boliger i reserve for å kunne møte boligbehovet dynamisk, avslutter Dreyer.
Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener den voldsomme prisutvikling over tid vil forsterke de økonomiske og sosiale forskjellene, spesielt i hovedstadsregionen.
– Oslo-markedet er så omfattende at den lokale pris- og gjeldsutviklingen har nasjonal interesse. Det er veksten i Oslo-regionen som trekker landssnittet kraftig opp. Samtidig viser dette hvor meningsløst det er å styre etterspørselen gjennom nasjonale tiltak. Dersom regjeringen skal sette inn tiltak på etterspørselssiden, anbefaler vi en regional profil, sier han.
Store forskjeller
Selv om prisøkningen også er synlig andre steder enn på Østlandet, øker forskjellene.
– Forskjellene i det norske boligmarkedet forsterket seg ytterligere i oktober. I nesten hele Østlandsområdet er 12-månedersveksten nå tosifret, og vi ser at denne trenden også fester seg i større deler av landet. Det er kun på Sørlandet og deler av Vestlandet at vi nå ser en moderat prisutvikling, sier Dreyer.