Brexit

Storbritannias statsminister Boris Johnson beklaget onsdag for å ha deltatt på et nedstengningsparti som ble holdt i hans Downing Street-hage, men avviste oppfordringer om å trekke seg da opposisjonslederen kalte ham en «mann uten skam»

BrExit for Boris?

1. januar 2021 var Storbritannia formelt ute av EU og det skulle kanskje tilsi en smule ett årsfeiring av den nyervervede friheten? Det skjer ikke i London hvor brexitgeneralen og nå den nyerklærte "partygeneralen" Boris Johnsen slåss sin viktigste kamp for sitt politiske liv, skriver Knut Arne Sanden

Publisert Sist oppdatert

Knut Arne Sanden er LO-rådgiver ved Brussel kontoret.

SYNSPUNKT: Kravet om hans avgang kommer ikke bare fra opposisjonen Labourpartiet, men også internt i hans eget konservative Tory parti

Det skyldes ikke at brexit er blitt en fiasko for landet som mange spådde, men det skal vi komme litt tilbake til. Nei, det skyldes korona nedstengingen som ble pålagt hele den britiske befolkningen, inkludert dronning Elisabeth, med et hederlig unntak: de ansatte i statsministeren stab som sitter i Downing Street nr. 10 og delvis 11.

Først var et én festlig samling som ble avslørt og først hissig benektet, men som man motvillig måtte innrømme at hadde funnet sted. Det roet seg sånn noenlunde da et nytt hageselskap ble avslørt som fant sted den 20. mai i fjor. Det var samme dagen hvor de strengeste tiltakene i fredstid ble påført den britiske befolkningen som måtte holde seg innenfor og kun treffe EN person utenfor sin egen kohort. Selskapet er nå under offentlig granskning fordi det var et klart brudd på smittereglene som flere vanlige borgere er blitt straffet for å ha brutt.

Men nå var det 100 personer som var invitert til hageselskap av Johnsons nærmeste rådgiver hans egen kontorsjef. Det hele skulle skje på egen regning, så-ta-med-drikke-selv-fest, forkortet til BYOB, "bring your own booze".

Saken ble ikke enklere av at statsministeren først ikke kunne bekrefte om han selv hadde vært der eller ikke, men det fantes bilder av hans kone nummer tre. Johnson ville avvente svaret fra en granskningskommisjon hvorvidt han hadde deltatt eller ikke! Denne uken måtte han beklage og innrømme at han hadde vært der kort tid noen få minutter, men trodde at det var et "arbeidsmøte".

Bildene av dronning Elisabeth som satt alene under begravelsen av sin mann Philip dagen før selskapet har dominert som illustrasjon til festlighetene i Downing Street. Nå har Johnson beklaget det hele overfor dronningen.

Etter det er det kommet fram at fredag ettermiddag nærmest var happy hour stort sett under hele pandemien, i følge en såret og sparket rådgiver ved navn Dominic Cummings som selv ble knepet på en ferietur med koronasmitte.

Labour krever at han trekker seg og flere i hans eget parti mener det samme.

Sånn går nå dagan, som de sier det i Nord-Norge.

Dermed er vi kommet fram til ett års dagen av brexit som helt er kommet i skyggen av "avsløringene". Der er tallene relativt klare, både import og eksport til og fra EU har sunket 11-16 prosent og innvandringen har stoppet opp. Alt dette har ført til delvis varemangel og mangel på arbeidskraft i viktige sektorer som transport, landbruk og bygningsindustrien. Også det offentlige helsevesenet har manglet hender, både leger og sykepleiere som nå har reist hjem i hopetall.

Et regjeringskontor i finansdepartementet anslår at produktiviteten vil falle fire prosent på lang sikt. Veksten vil også kunne bli lavere.

Nå er det lempet på regelverket for en rekke yrkesgrupper og sykepleiere fra Hong Kong, som alle snakker engelsk, er blitt en ny importvare, personer som ønsker seg bort fra et stadig mer truende kinesisk omland.

Mange av problemene forbundet med brexitutgangen kan også skyldes koronasituasjonen, slik at det er vanskelig å si helt nøyaktig hva som er hva. Men landet har ikke fått noen nye handelsavtaler som var et viktig argument for å gå ut. De har kun kopiert eksisterende avtaler som EU hadde forhandlet fram. Noen ny avtale med USA har man ikke fått, og det får man neppe heller under president Joe Biden som har irske aner. Han er irritert på at Storbritannia ikke følger opp protokollen som ble inngått om Nord Irland. Nord Irland har forblitt i EUs tollunion og indre marked. Det betyr fortolling av alle varer i Irskesjøen. Det har ikke minst rammet eksporten av en rekke kjøttvarer til Nord Irland siden disse er underlagt EUS helsebestemmelser. Men næringslivet i Nord Irland mener at mangelen på arbeidskraft er et større problemer enn mindre import.

Johnsons forgjenger Theresa May hadde løst det på en annen måte, men den avtalen bidro Johnson selv til å få nedstemt for dermed å brøyte seg veg inn i statsministerstolen. Nå ønsker regjeringen å reforhandle eller si opp hele protokollen. Det vil ikke Irland eller resten av EU.

Den ansvarlige forhandler for brexit Sir David (Fader) Frost tok sin hatt rett før jul og gikk i protest ut i kulden. Hans brexit departement er nedlagt og ansvaret er overført til Utenriksdepartementet hvor det burde ha vært hele tiden. Der sitter utenriksminister Liz Truss og som antydes kan bli en utfordrer til Johnsons egen jobb dersom han blir kastet eller velger å trekke seg frivillig.

I spørretimen i Underhuset sist uke framsto Boris Johnson som langt mindre selvsikker og morsom person enn vanlig. Det ble mye "-jeg beklager-jeg beklager" og ikke noen småfrekke punchlines.

Karikaristikkene av ham har ingen ende, "en patetisk lystløgner", en person som i valget mellom å si en sannhet velger løgnen.

Enhver likhet med en tidligere britisk statsminister finnes knapt.

Powered by Labrador CMS