Europa

Brussel vil sende flyktningene nordover

EU jobber med et forslag om å skrote dagens ordning der asylsøkere i Europa må søke i første ankomstland, skriver avisen Financial Times.

Publisert Sist oppdatert
Reglene i det såkalte Dublin-samarbeidet betyr at flyktninger skal søke asyl i landet de først kommer til i Europa. Men ordningen kollapset i fjor da det kom 1,1 millioner flyktninger og migranter til kontinentet.

Nesten alle ankom Hellas og Italia først, men et stort antall tok seg videre i Europa uten registrering.

EU-kommisjonen konkluderer nå med at regelen er både utdatert og urettferdig, skriver Financial Times (FT) og siterer tjenestemenn i Brussel. Ordningen kommer ifølge avisens kilder til å skrotes i et forslag fra EU-kommisjonen i mars til reform av hele Dublin-systemet.

Vrient

Hvordan et slikt forslag vil bli mottatt i de ulike EU-landene, er uklart ettersom regelen da må erstattes med andre systemer for hvordan migrasjonsbyrdene skal fordeles.

– Å erstatte prinsippet med «første ankomstland» vil trolig vise seg både teknisk og politisk vrient, skriver FT.

Om ordningen skrotes, kan det bety at migrasjonspresset flytter seg nordover. Det kan også gi nytt press på EU-landene om å vedta et fast kvotesystem for fordeling av migranter og flyktninger i fremtiden.

Alle endringer i Dublin-samarbeidet vil også gjelde for Norge, som har vært med siden 2001. Ordningen har betydd at norske myndigheter har kunnet sende asylsøkere tilbake til Sør-Europa dersom de er blitt registrert der først.

Svakheter

Migrasjonskrisen avslørte i fjor alvorlige svakheter i Schengen-samarbeidet, som gir Norge og store deler av Europa passfrihet innen felles yttergrenser.

Yttergrensene har ikke fungert, og EU har slitt med å komme fram til felles løsninger.

EU-president Donald Tusk har advart om at unionen kun har to måneder på seg på å få ting under kontroll om ikke det skal gi alvorlige konsekvenser for hele Schengen-samarbeidet.

Fakta om Dublin-samarbeidet


* Omfatter i alt 32 land, de 28 EU-landene samt Norge, Island, Sveits og Liechtenstein.

* Norge ble tilknyttet i 2001.

* Regelverket klargjør hvem som er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad og hvilke rettigheter asylsøkerne har i søkeprosessen.

* Reglene tilsier at en asylsøker kun har rett til å få behandlet søknaden i ett Dublin-land. I hovedsak skal det første medlemslandet asylsøkeren kommer til, behandle søknaden.

* Systemet har i praksis blitt satt til side under migrasjonskrisen, der verken Hellas eller Italia har klart å registrere ankomstene. Men problemene med systemet startet lenge før. Norge besluttet i 2010 å slutte å sende asylsøkere tilbake til Hellas i forbindelse med en sak i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen om landets behandling av asylsøkere.

Powered by Labrador CMS