Europa
Cameron i Brussel, men en Brexit-avklaring kan vi se langt etter
Storbritannias statsminister David Cameron varslet i går at han ikke ville trykke på startknappen for utmeldingsforhandlinger denne uken. EU-kilder er skeptiske til om toppmøtet vil gi klare svar på britenes Brexit-prosess.
I går var rådspresident Donald Tusks største bekymring å sørge for tidsskjemaet for den varslede fotoseansen og etterfølgende middagen med Ukrainas president Petro Poroshenko. I dag skal han starte arbeidet med å lose Storbritannia og de 27 andre medlemslandene gjennom konsekvensene av Brexit, britenes utmelding fra Den europeiske Union.
Ikke noen klar plan
På forhånd var det knyttet stor spenning til om statsminister David Cameron ville gå til det skritt å utløse Lisboa-traktatens artikkel 50, som setter i gang en toårig nedtelling mot en endelig utmelding fra EU, på denne ukens toppmøte. I går ble det imidlertid klart at det ikke vil komme noen slik erklæring fra David Camerons munn når han møter de 27 andre EU-lederne i Brussel tirsdag. I stedet gir Cameron sin etterfølger, som skal være på plass fra 2.september, ansvaret for å igangsette det politiske nybrottsarbeidet en EU-utmelding er. Fra EU-hold er det stor tvil knyttet til om man vil få se et tidsskjema for britenes uttredelsesprosess når den britiske statsministeren orienterer de andre lederne under tirsdagens toppmøtemiddag.
– Neppe, men det er foreløpig bare britene som vet noe sikkert, er en EU-kildes klare beskjed til Dagens Perspektiv når vi spør om det er store sjanser for at unionen kommer ut av toppmøtet onsdag med større klarhet i hvor langvarig skilsmisseprosessen kan bli.
Nå er ambisjonen for Tusk å samle de 27 landene som er igjen om en større refleksjon om hvordan EU skal reformeres og styrkes etter Brexit-resultatet som tok EUs ledere på senga. Imidlertid er det ikke ventet at det vil komme noen klare kunngjøringer om annet enn videre diskusjoner om reformer, etter det Dagens Perspektiv kjenner til.
Får en pustepause
Da de 27 øvrige medlemslandene møttes til diskusjoner på diplomatnivå søndag kveld var et av de store spørsmålene i hvor stor grad de øvrige landene skulle presse fram konkrete løfter fra britisk hold. Ifølge Financial Times ble det raskt enighet om at det ikke var i noens interesse å presse fram konkrete britiske løfter på det nåværende tidspunkt. Det skal visstnok bare ha vært Italia og Belgia som ønsket klare svar fra britene så tidlig i prosessen. Samtidig har det vært en tydelig linje fra offisielt hold å snakke opp den manglende krisestemningen som har preget EUs offisielle mottakelse av nyheten om Brexit.
– Vi vil jobbe sammen, jobbe for en bedre union og det finnes ikke noe juridisk vakuum, er en diplomatisk kildes oppsummering av det bildet medlemslandene ønsker å sende til omverdenen etter toppmøtet.
Fra "Leave"-siden i Storbritannia har det vært et ønske om uoffisielle forhandlinger om hvordan prosessen skal foregå, og et ønske om å få de store trekkene i avtalen klar før man går til det skritt å iverksette artikkel 50. Dette har nærmest uten unntak blitt avvist av de øvrige EU-landene. Blant annet gjorde Tysklands rikskansler Angela Merkel det tidlig klart at det ikke var aktuelt med noen slik forhåndsforhandling før startskuddet går for offisielle forhandlinger i tråd med artikkel 50. Det samme er holdningen fra EU-institusjonene.
– Ingen notifisering, ingen forhandling, sier en EU-kilde til avisa The Guardian, med referanse til artikkel 50s krav om at landet som forlater EU formelt skal notifisere de øvrige medlemslandene om at de ønsker å forlate unionen før man går i gang med prosessen som gjør skilsmissen endelig.