Samfunn
Danskene stenger sladretjeneste
I Danmark kunne man anmelde naboen for kjøp av svart arbeid anonymt og direkte til skattemyndighetene. Nå stenges ordningen av den nye regjeringen etter kun 8 måneder.
Mens Skattedirektoratet i Norge kjører sin største kampanje mot svart arbeid på lenge, går danskene andre veier.
Skatteminister Karsten Lauritzen (Venstre) som sitter i den borgerlige regjeringen som inntok Borgen i sommer, stenger nå ordningen der man anonymt kunne anmelde naboer og kollegaer for bruk av svart arbeid. Det melder Berlingske Tidene.
Anmeldertjenesten har kun vært operativ i åtte måneder og er resultatet av en lang politisk kamp. Da tjenesten stod klar i 2014, ville ikke den gang sittende skatteminister radikale Morten Østergaard åpne for bruken. Det var først da sosialdemorkraten Benny Engelbrecht tok over i september i fjor at myndighetene fikk ta sitt nye verktøy i bruk.
Tall fra det Skatteministeriet viser at det har skjedd en økning i antallet anmeldelser. I 2014 ble det mottatt hele 8000 anmeldelser hvorav 4115 var anonyme anmeldelser. Og i første del av 2015 var det kommet inn hele 3459 anonyme anmeldelser, en litt større andel av totalen enn året før.
- Jeg synes ikke at det kler det danske samfunnet og skattevesenet at det finnes en anmeldertjeneste hvor staten nærmest oppfordrer folk til å anmelde venner, familie og naboer for skatteunndragelse, sier Lauritzen til Berlingske Nyhedsbureau.
Samtidig vedkjenner han at det også kan komme til å medføre at færre blir tatt i bruk av svart arbeid.
Man kan fortsatt sende inn mistanker til myndighetene, men altså ikke lenger med samme grad av anonymitet.
Mulig i Norge
Kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten, Ernst Larsen, er ikke kjent med det danske prosjektet, men opplyser om at man i Norge har muligheten til å melde fra om mistanker direkte til etaten enten på telefon eller epost. En egen anonym tjeneste er det ingen planer om.
Skatteetaten deltar for tiden i to store prosjekter mot svart arbeid. Samarbeid mot svart økonomi prøver blant annet å forebygge med holdningsskapende arbeid i ungdoms- og videregående skole. Dessuten pågår regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet i bygg og anleggsbransjen.